Оставката на лидера на АБВ Георги Първанов ще бъде обсъдена на 6 март. Именно тогава ще се проведе заседание на Националния съвет на партията, съобщава Дарик.

Припомняме, вчера Първанов обяви, че смята да подаде оставка на първото заседание на Националния съвет на партия АБВ. Решението му е провокирано от несъгласието му с гласуването на депутатите от Парламентарната група в подкрепа на ратификацията на договора за взимането на нов държавен  дълг от 16 млрд. лева.

Решението за датата на Националния съвет е взето по време на работна среща на депутати на коалицията и ръководството на АБВ този следобед.

След срещата лидерът на АБВ Първанов каза пред журналисти, че решението на ръководството да не подкрепи идеята на кабинета за теглене на заем и гласуването в подкрепа на предложението на депутатите на АБВ е било грешка в комуникацията. Той обаче не даде повече подробности.

Румен Петков също не беше разговорлив след срещата, но призна, че „ситуацията не предполага бурна радост от всички".

Дори оставката на Първанов да бъде приета от Националния съвет, решението трябва да бъде утвърдено на конгрес на АБВ. Очаква се той да се проведе в края на април.

По-късно, в „Лице в лице" по bTV, Румен Петков бе категоричен, че въпросът за оставката на Първанов не стои на дневен ред.

„Считам, че за обществото е очевидно че това действие на г-н Първанов ще бъде отхвърлено и оставката му няма да бъде приета от членовете на АБВ", посочи той.

„Всеки от нас категорично е заявил, че не приема това негово решение и се надявам, че Първанов ще се слуша в нас", каза Петков и добави, че партията ще съсредоточи усилията си върху предстоящите местни избори, без да обсъжда решението за оставка.