След среща на работодателите с министър-председателя и кабинета, бизнесът си тръгна по-оптимистично настроен, че ще се намерят решения, които да облекчат ситуацията му на фона на новите цени на електроенергията и кризата в енергийния сектор.

Преди да се срещне и с парламентарно представените партии (днес са срещите с ГЕРБ и ДПС) шефът на КРИБ Кирил Домусчиев обяви в Министерски съвет, че срещата с министрите е била ползотворна и се е стигнало до някои решения, които могат да се превърнат в основа за дълготрайно разрешаване на сериозните проблеми.

Постигната е договореност Пътната карта за реформи в енергетиката, за която бизнесът настоява, да се превърне в спешен проект и още от утре по нея ще започне да функционира работна група, оглавена от вицепремиера Томислав Дончев. В състава й ще влязат енергийният министър Теменужка Петкова, финансовият министър Владислав Горанов и шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев.

Групата ще подготви мерките за реформа в българската енергетика и ще заложи ясни срокове, в които те ще трябва да бъдат изпълнени.

ДПС няма да подкрепи искането за оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов. Още...

Домусчиев обяви, че е получил обещание и за съдействието на Бойко Борисов и всичките му министри за формулиране на мораториум върху всякакви нови договори за производство и закупуване на електроенергия на преференциални цени.

От думите му стана ясно и че Министерски съвет ще инициира законодателна промяна, която ще предвижда възможността за прекратяване на договорите за изкупуване на електроенергия на преференциални цени, когато производителите бъдат уличени в злоупотреби един или два пъти.

От КРИБ и останалите работодателски организации се похвалиха и с това, че занапред ще имат свой човек в парламентарната комисия, която следи работата на КЕВР, както и във всички бордове на държавни предприятия от сектора - НЕК, АЕЦ „Козлодуй" и „Марица Изток 2".
Домусчиев гарантира, че на тези места ще бъдат сложени експерти, които ще работят за оптимизацията на родната енергетика.

Въпреки постигнатите споразумения обаче, бизнесът продължава да иска оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов.
Шефът на КРИБ обяви и че скоро работодателите ще предоставят на главния прокурор Сотир Цацаров всички сигнали за нарушения в договорите на двете американски централи „Марица изток" 1 и 3, както и други нарушения в сектор Енергетика.

Стана ясно и че бизнесът е разколебан дали да протестира на 30 септември, както беше предварително заявено, тъй като днес е намерен сериозен консенсус.
Четирите големи работодателски организации тепърва ще обсъдят дали протестните действия ще отпаднат, но те остават единни в желанието си да се намерят резерви в енергетиката, които да позволят цената на тока за индустрията да се върне на нивата от преди 1 август.

И от ГЕРБ не подкрепиха искането за оставка на шефа на КЕВР Иван Иванов, но договориха други мерки.
Още...

Вицепремиерът Томислав Дончев, който ще оглави новата работна група за Пътна карта, също остана доволен от проведената среща и я определи не като мирни преговори, а като перманентен диалог.
Той уточни, че правителството ще работи с работодателите по два основни пакета мерки в енергетиката, като единият ще включва оперативни мерки, а другият ще е посветен на законодателни промени.

Вицепремиерът очаква, че от публичния регистър на собствеността на онези предприятия, които работят на преференциални цени, ще излязат „много интересни неща". Томислав Дончев призна, че все още има нарушения в енергетиката, но побърза на увери, че всичко, което зависи от изпълнителната власт, ще бъде направено.
Той е доволен от инициативата на бизнеса да се въведе правото на прекратяване на договори, когато производители на ток нарушават правилата.