Работодателите се приближиха с още една „крачка" към отказ от протест срещу високите цени на тока за индустрията.

„Ние, председателите на работодателските организации, ще предложим на нашите органи за управление протестът да не се състои", обяви пред журналисти в парламента председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев след среща с парламентарната група на ГЕРБ.

Припомняме, че в края на миналата седмица работодателите настояха за връщане на старите цени на електроенергията за бизнеса на нивата от преди 1-ви август, за сериозни законодателни промени и не на последно място за оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.
Тогава работодателските организации заплашиха, че в последния ден на септември ще излязат на сериозен протест.

Днес обаче работодателите отидоха в Министерски съвет, договориха мерки, след което преминаха в Народното събрание отново да търсят разбиране от партиите.

„Работодателските организации ще консултираме този въпрос със своите управителни органи", отговори на въпроса дали ще има протест, или не, Васил Велев. Въпреки това шефовете на работодателските организации са доволни от направеното и са убедени, че с нужните мерки ще се стигне до намаляване на цената на електроенергията от 1-ви ноември.

„Ние ще предложим на нашите органи за управление протестът да не се състои. Решението обаче предстои до края на седмицата", посочи още председателят на АИКБ.

Бизнесът обаче не е получил отговор от страна на ГЕРБ дали биха подкрепили искането им за оставка на председателя на енергийния регулатор. От ДПС в предишната среща работодателите не получиха подкрепа.

„Нямаме решение по този въпрос", отсече след срещата председателят на парламентарната енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Той призна, че темата е била спомената, но от ГЕРБ нямат решение.
„Проблемът не е в състава на регулатора. Този регулатор е независим и той доказва, че е независим", коментира обаче Добрев.

Председателят на енергийната комисия информира още, че с бизнеса са обсъдени три законодателни промени. Едната от тях е отпадането на преференциалните цени за електроенергия, произведена от оборска тор. „Ние ще подкрепим отпадането на тези преференции", обеща „герберът", но уточни, че то ще се отнася за тези, които са се присъединили към системата след приемането на законовата промяна.

Друго изменение в закона е това да е задължително публикуването на собствениците на всички централи, които получават преференциални цени. Относно договорената в Министерски съвет днес промяна в бордовете на държавните енергийни предприятия да има и представители на работодателите и Добрев, и Велев отсякоха, че тези представители няма да получават заплати и ще работят на обществени начала. „Когато има представител в борда, той е един от тримата представители и има същите правомощия като останалите два", обясни още Делян Добрев.