Явно има проблеми в управлението и ще трябва да се търси начин да се разлаят кучетата.
Така президентът Първанов коментира по време на брифинг във Враца посланическия скандал.

Държавният глава намекна за двоен морал, тъй като има поне десет дипломати от този списък (на Комисията по досиетата, б.р.), които са изпратени от правителството на Борисов.

Тоест, поне половината от списъка на действащите сега дипломати е бил известен. Какво се случи сега, та имаме такава драма, пита Първанов.

Външният министър остро нападна президента:
Той е политическият чадър върху всички структури на Държавна сигурност в България
Още...

Той подчерта, че когато комисията е отворила досиетата на служителите на МВР са били извадени 1446 души с досиета.

Става дума за една огромна бройка, която никой не коментира. От това не произтекоха никакви драми, никакви заплахи и коментари в национален или европейски план, отбелязва Първанов.

Сигурно някой недоброжелател би казал, че наличието на толкова много хора в системата на МВР би могло да е заплаха за членството ни в Шенген.
Аз бих отклонил такъв въпрос по същата логика, по която казах, че наличието на тези хора в рамките на посланическия корпус не създава проблем за България, заяви президенът.

Борисов защити хората с досиета в МВР.
Още...

Той още един път повтори тезата си, че част от посочените наши посланици са изнесли „като своеобразни шерпи" подготовката ни за членството в ЕС и НАТО.

Защото, по думите на Първанов, вероятно сегашното правителство не знае, но става дума за тридесетина глави, всяка от които беше отваряна и затваряна със стотици хиляди страници, с изпълнението на много конкретни ангажименти, реализирано в големия си обем от тези хора.

По-късно, в Каспичан, с думите "Външният министър лъже във фактите" държавният глава коментира казаното от Младенов, че президентът е политическия чадър върху всички структури на Държавна сигурност в България.

Първанов за пореден път уточни, че 8 от 10-тината посланици, изпратени от това правителство, са временно-изпълняващи и президентът няма отношение към тях.

Георги Първанов предложи всички досиета да се публикуват в интернет, за да могат хората сами да преценят кой какво е правил през годините.