"Обединени от убеждението, че държавата се намира в тежка политическа и още по-тежка ценностна криза и от възмущението си, предизвикано от липсата на морал и политическата безотговорност на народните представители", студентите, които преди две седмици окупираха Ректората на Софийския университет за пореден път призоваха в своя декларация за оставка на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на 42-рото Народно събрание.

„Протестът ни е срещу ежедневно демонстрирания от политиците цинизъм, задкулисие и липса на чуваемост. Смятаме, че настоящото правителство, олицетворява всички тези недъзи на българския политически и обществен живот. 42-то Народно събрание на Република България е изчерпано откъм легитимност, щом повече от четири месеца народните представители се крият от народа зад тежки метални ограждения", се казва в поредна декларация на студентите, която бе изчетена пред медиите.

Преди това тя е била приета от новосформирания Национален щаб на Ранобудните студенти, който включва представители на Софийски университет „Св, Климент Охридски", Великотърновски университет „Св. Кирил и Методий", Нов Български университет, НАТФИЗ, УНСС, Пловдивски университет, Технически университет - София, Национална художествена академия, Национална музикална академия, Медицински университет - София, УАСГ, Бургаски свободен университет, Русенски университет, Икономически университет - Варна и Лесотехнически университет.

Те уверяват, че създават една постоянно разширяваща се общност от млади и решителни хора, която ще бъде коректив на всяко следващо правителство и на всяко следващо Народно събрание, независимо от неговия състав.
Убедени сме, че е назрял моментът да се проведе широк публичен дебат за нов обществен договор, заявяват "ранобудните".

В декларацията си те гарантират, че след изпълнението на гореспоменатите искания (оставка на кабинета и разпускане на НС), ще продължат да реагират на всяко политическо действие или бездействие, което влиза в разрез с разбиранията им за политически морал и отговорност, както и че ще продължат да работят за разширяването на критичната маса в българското общество.

Ранобудните студенти са убедени, че се борят за бъдещето на своето поколение и ще продължат да го правят дори и част от това поколение да не осъзнава важността на историческия момент, в който се намираме.
„Ние призоваваме всички български граждани да застанат рамо до рамо с нас, за да помогнем на България!", завършва тяхната декларация, прочетена от студентка от НАТФИЗ, която не пожела да каже своето име.

В момента се водят разговори с представители на синдикатите, като студентите очакват те да ги подкрепят, като се включат в голям национален протест. Вече започва неговата организация, сподели един от неформалите лидери на окупацията Ивайло Динев.

Стана ясно че студентите таят сериозни надежди този протест да е много мащабен и успешен, като е възможно, ако с него се постигнат исканията, да приключи и окупацията на Ректората.

Динев не се съгласи с идеята за провеждане на референдум за студентите на Софийския университет, за да се сложи край на спекулации каква част подкрепят окупацията и каква част са против нея.
Той сравни ситуацията с Априлското въстание и бе категоричен, че да се проведе днес референдум е все едно в онези времена хората да са се питали трябва ли да се освободим от турско робство.

Стана ясно още, че ранобудните студенти имат сериозни съмнения в легитимността на проведения в Медицинския университет референдум, тъй като хората, които са го провели и организирали били изначално против окупация.