Студентските окупации като форма на протест не трябва да засягат свободата и волята на студентите, които не споделят този път на борба за идеали и ценности, да посещават спокойно своите учебни занятия. Все пак това е тяхно право и отговорност.

Това се казва в позиция на Студентския съвет на Медицинския университет.

Заедно с нея се обявяват официално и резултатите от проведения референдум сред студентите медици - за и против окупацията.

След преброяването на бюлетините е установено, че са гласували общо 1945 студенти, от които 676 (35% от гласувалите) са гласували с отговор „За", а 1257 (65% от гласувалите) - „Против". Общата активност е 34.5% от всички студенти на Медицинския университет - София.
Целта на „студентския референдум", който организирахме, беше резултатът от него да ни послужи за отправна точка при изготвянето на официална позиция, изтъкват от Студентския съвет.

Студентски съвет към Медицински университет - София не би могъл да се произнесе по политическите искания на нашите колеги - „ранобудните студенти" от всички университети, се казва в позицията.
Студентските съвети по силата на Закона за висше образование и по силата на своите правилници нямат право като организации да изказват мнения и пристрастия относно политическо-партийни дела.
Студентските съвети могат и са длъжни да коментират единствено политики, касаещи образованието и студентите като цяло, изтъкват от МУ.

В същото време се заявява, че Студентски съвет към Медицински университет - София подкрепя гражданската активност на всеки български студент.