Всеки път, когато Народното събрание (НС) обсъждаше досегашните вотовете на недоверие към кабинета, премиерът Бойко Борисов не уважаваше депутатите, като не присъстваше в НС по време на дебатите.

Днес обаче, когато едва ли ще има дебати по искания вот от БСП за „Белене", Борисов дойде в парламента заедно с икономическия министър Делян Добрев.

Припомняме, днес НС заседава извънредно заради внесения вот на недоверие към МС заради спирането на проекта АЕЦ "Белене".

От Атака, които единствени подкрепиха инициативата на БСП обаче оттеглиха в последствие подписите си, като по този начин те стават под 48, като не стигат за иницииране на процедурата вот на недоверие.
Парламентарният шеф Цецка Цачева вече обясни, че дебати по вот на недоверие по тематa „Белене" няма да има.

След като изслуша обаче изказванията "за" и "против" провеждането на дебат, премиерът констатира, че БСП няма възможност да реализира вот на недоверие, като изтъкна безсмислието на споровете да има или да няма дебати по вот на недоверие.

"Ние с министъра сме тук да участваме в дебат, каза премиерът. Вие трябва да се плашите от дебат", обърна се той към опозицията.
Нито сте имали цена, нито сте имали договор за АЕЦ "Белене", подчерта Борисов. Той предложи независимо от това какво ще реши НС, депутатите и той да останат в зала и да си кажат тезите.

Близо половин час, след като НС гласува да няма дебати за АЕЦ "Белене" премиерът Бойко Борисов остана в пленарна зала, за да обясни на своите депутати какво показва доклада на HSBC, който МИЕТ е публикувал на сайта си. Никой от опозицията не остана да чуе министър-председателят, освен Рамадан Аталай.

Какво обясни Борисов на своите не стана ясно, защото микрофоните в пленарна зала бяха изключени.

После обаче той изрази възмущението си от това, че никой от опозицията не е поискал да дебатира защо е спрян проектът.
Според доклада на консултанта в най-оптимистичния вариант АЕЦ "Белене" ще струва над 10 милиарда евро, каза пред медиите Бойко Борисов.

В началото на днешното заседания Цачева информира депутатите за оттеглените подписи на атакистите.

Този въпрос не е уреден нито в Конституцията, нито в нашия правилник, нито в който и да е закон, опонира й Любен Корнезов от БСП. По думите му това е прецедент. Това е конституционен проблем, смята той.

Корнезов подчерта, че от днешното решение на НС за дебата и в бъдеще парламентаристите ще се позовават на него. Трябва да постъпим мъдро, призова Корнезов.

Категоричен съм, че оттеглянето на подписите на 8 народни представители е правно ирелевантно, смята социалистът. Оттеглянето е юридически недопустимо, убеден е той.

Корнезов бе категоричен, че не може 8 депутати да лишават 232 народни представители да подкрепят или не премиера. Да гласуват, както искат, подчерта Любен Корнезов.

Оттеглянето е правно нищо, смята още червеният депутат. Решението остава, къде ще бягате, попита той колегите си в пленарна зала, показвайки първото решение на НС за свикване на извънредно заседание заради вота за АЕЦ "Белене".

По-бавно, намеси се премиерът Бойко Борисов, който старателно си записваше това, което казва Корнезов. После ще ви го обясня, обеща обаче червеният депутат.

Според него подпис не може да се оттегли с подпис. Нали за да се ожениш, слагаш подпис и падаш под робство, коментира Корнезов и допълни: "Казана дума хвърлен камък".

Според нас трябва да има дебати и утре да има гласуване. Ако не днес, утре ще победим, другари, завърши изказването си Корнезов, като думите му предизвикаха бурни реакции в НС.

Според управляващите обаче има вече случай в историята ни, когато депутати са оттеглили подписите си.

През 1994 година има искане от 48 депутати до КС за тълкувателно решение. Тогава българският КС се е произнесъл, че народните избраници могат да оттеглят подписите си. Конституционно право е на депутата да оттегли подписа си, смята Фидосова.

Не сме стигнали до сключването на граждански брак, заяви още тя по повод думите на Корнезов.
Фидосова обясни какви са стъпките за сключване на брак - първо се подава заявление за желание за встъпване в брак, крайният акт е когато длъжностното лице попита младоженците дали искат да се оженят.

Любен Корнезов пък я покани на четири очи да обсъдят встъпването в брак.

От ГЕРБ поискаха да отпадне днешният дебат по вот на недоверие.

Вие сами си избрахте булката, това че тя е шаврантия и изневерява кой ви е крив. С тези думи независимият депутат Кирил Гумнеров се обърна към социалистите.
По думите му Атака излъгали 400 000 избиратели, така че не е чудно че излъгали и 40-те депутати на БСП.

В крайна сметка очаквано мнозинството реши да няма заседание.

Станишев-Борисов - кратка схватка в парламента
Още...

Веднага след като премиерът даде брифинг в НС - след края на извънредното заседание, социалистите също дадоха пресконференция.
Незнайно от къде обаче в края на пресконференцията на червените - да чуе какво говори опозицията - дойде и министър-председателят Бойко Борисов.
Между него и Сергей Станишев се състоя кратък словесен двубой.

С.С: Г-н Борисов защо стоите самотен в пленарна зала, вие направихте голям цирк.

Б.Б.: Аз предложих да направим дебатът.

С.С: Вие го предложихте на вашето мнозинство, но не ви слушат.

Б.Б.: Не, не ме слушат, при нас не е като при вас, има демокрация. Ако бяхте останали, нямаше да си говорим така, а в пленарна зала.

С.С: Без микрофони и при приключило заседание на парламента.

Б.Б.: Имат ли значение микрофоните, нали целта е да ви снимат медиите.

С.С: Не, целта е да ви снимат вас медиите как стоите самотен. Дайте да направим дебати, защо си тръгвате.

(След това премиерът Бойко Борисов си тръгна.)

Любен Корнезов: Министърт-председателят страхливо напусна двубоя.

С.С.: Всичко е ясно.