Украинският президент Петро Порошенко обяви, че се провежда руска военна инвазия към неговата страна, след като излезе информация, че югоизточният украински град Новоазовск е паднал в ръцете на руски войници, съобщава Радио Свободна Европа.

Порошенко отмени визитата си днес в Турция, която е във връзка с встъпването в длъжност на новоизбрания президент Реджеп Ердоган и организира извънредна среща на Съвета за национална сигурност и отбрана, за да се обсъди остро влошилата се ситуация в Донецки регион.

Боевете в Украйна се водят на два фронта
Още...

Взех решение да отложа моята работна визита в Република Турция заради драматичното изостряне на ситуацията в Донецки регион, в частност в Амвросиевка и Старобешево, защото руски войници са изпратени в Донецк", обяви прессекретарятът на президента.

Съветът написа в „Туитър", че руски войници са поели контрола над Новоазовск, Амвросиевка и Старобешево.

Украйна призова за провеждане на извънредна среща на Съвета на Европейския съюз и Съвета за сигурност на ООН.
По-късно стана ясно, че по искане на Литва тази вечер се събира на извънредно заседание Съветът за сигурност на ООН.

Явно Киев отчаяно се нуждае от „руско нахлуване", шегуват се в Москва
Още...

Междувременно сепаратистите от Донецката народна република опровергаха твърденията на украинския президент, заявявайки, че на територията на Новорусия няма руски войници.

Откривайки заседанието на Съвета по национална сигурност и отбрана, президентът Порошенко е заявил, че ситуацията в зоната на спецоперацията н Източна Украйна е много тежка, но контролируема, дотолкова, че да не предизвиква паника, която да попречи на предприемане на адекватни действия.

 

По-рано днес сепаратистите минаха в настъпление и съобщиха за завземането на няколко ключови позиции, контролирани до момента от правителствените войски. Армията губи контрола и над редица населени места.

По думите му, дестабилизацията и паниката са „оръжие, което използват враговете на страната".

На 30 август започват първите консултации на граничните служби на Украйна и Русия. Киев ще иска възобновяване дейността на украинските граничари по КПП, както и общо патрулиране за недопускане на проникване на украинска територия.

Президентът съобщава също така, че днес са се състояли украино-руски преговори на ниво генерални щабове на армиите. Основен въпрос отново е бил състоянието по границата и нейния контрол.

Коментирани са и замяната на заловени украински военни, както и съдбата на руските десантчици, хванати преди дни на украинска територия.