Няма защита, няма бърза адекватна реакция. Затова днес сме се събрали да протестираме, каза шофьорът от "Йес Такси" Юлиян Георгиев.
Той уточни, че след убийството на неговия колега снощи полицията е дошла 25 минути, след като е било намерено тялото му.

Освен това нямаме защита от органите на МВР.
Полицаите ни третират като най-големите престъпници, а ние искаме честно и почтено да си изкарваме парите.
Работим и дневни, и нощни смени, но как да стане това, като нямаме защита, попита Георгиев.

В момента пред парламента са се събрали повече от 1000 шофьори на таксита, забелязва се засилено полицейско присъствие, кордон от полицаи е оградил парламента, има докарани подразделения от Национална служба Жандармерия.

Повече от 2000 таксита участват в блокирането на столицата.

В момента ние изразяваме недоволство, защото нещата са комплексни, каза за NEWS.bg шофьорът от "ОК Супертранс" Владимир Алексиев.
Той коментира, че макар много от колегите му да са недоволни от министър Румен Петков, в случая той е заложник в ръцете на следствието, на своите подчинени.

Нещата при нас са комплексни, затова сме включили в 11-те искания, които в момента 10 колеги от всички големи фирми в столицата представят пред парламентарния шеф Пирински, искането за квота, тоест на 1000 жители на София да се пада по едно такси, което обаче трябва да има запазена стоянка, обясни шофьорът.

Алексиев уточни, че квотата е била приета дори от страни, които не са членки на ЕС, визирайки Турция.
Стойността на една такава стоянка в Турция е 100 000 лири, в Гърция е 100 000 евро, купува се от шофьорите на таксита за вечни времена, като шофьорите теглят кредит от банката.

Ако аз изтегля кредит от банката и си купя такава стоянка, и си сложа преградна стена между мен и задната седалка, ще се чувствам по-сигурен, уточни шофьорът.
По думите му това би довело до по-качествено обслужването на хората и до по-голяма сигурност за самите шофьори.

Когато всеки си има определена стоянка, няма да има блъсканица, няма да спира на различни места, където да бъде преследван от органите на реда, шофьорите на таксита няма да бъдат изнервени и това многократно ще повиши културата на обслужване, категоричен бе Алексиев.

В страната
В Сливен убийството от тази нощ предизвика нов протест на таксиджиите в града. Протестиращите са готови да потеглят към София, предаде БНР.
Протест е започнал и в Ямбол. 150 автомобила на протестиращи от Пазарджик са на път за столицата. По-рано те заплашиха да блокират магистрала „Тракия".
В Пловдив над 150 таксиметрови коли се събраха пред спортен комплекс Локомотив в квартал Лаута и потеглиха към другия край на града - Карловско шосе.
В подкрепа на колегите си в софия ще пристигнат повече от 60 таксиметрови автомобила от Пловдив. Те ще бъдат посрещнати от софийски таксиметрови автомобили и ще бъдат ескортирани с автомобил на КАТ до парламента.
Междувременно 80 таксиметрови автомобила от Перник са потеглили за София, съобщи БТА. Те ще се присъединят към колегите си с искания за сигурност, строго регламентиране на таксиметровия превоз и сурови наказания за нарушителите на реда.
От Враца към столицата пътуват 30 таксиметрови коли от най-големите превозвачески фирми от областта.
Таксиметровите шофьори в Кюстендил са образували вериго от около 100 автомобила по централната улица в града и с клаксони изразяват съпричастността си към столичния протест.

На КПП Враждебна и КПП Враня няма спрени автомобили, информира БНР.
Припомняме, от МВР опровергаха твърдения на протестиращи таксиметрови шофьори, че са блокирани подстъпите към столицата, за да се попречи на протестиращите от други градове да се включат в митинга.