Стотици таксиметрови шофьори блокираха центъра на София в знак на протест срещу убийството на техен колега.

Убийството е станало снощи между 5-ти и 6-ти микрорайон на столичния квартал "Люлин".
Шофьорът, който е от ромски произход, е бил наръган няколко пъти с нож и е починал от кръвозагуба, преди да бъде откаран в болница.
Той е намерен мъртъв от свои колеги, които не успели да се свържат с него по радиостанцията.

Стотици таксита се събраха от ранни зори пред парламента.
Блокиран е центърът на столицата.
Блокирани са бул. „Васил Левски", бул. „Евлоги Георгиев", част от „Раковски", целия „Цар Освободител" и „Гурко".
По "Цариградско шосе" автомобилната колона започва от "Окръжна болница".
Малко след 9.00 обаче органите на реда започнаха да отбиват леките автомобили от 4-ти километър, като пропускаха по булеварда само автобуси, тролейбуси и маршрутни таксита.
Това успя донякъде да спре гигантските задръствания

В протеста вече се включиха и таксиметрови шофьори от провинцията, които пристигнаха в София.

Шофьорите настояват да се видят с министъра на транспорта Петър Мутафчиев и с вътрешния министър Румен Петков и предупреждават, че няма да се разотидат преди това да стане.
Те, според протестиращите, трябва да вземат решение за безопасността на всички шофьори на таксита.
Поискани бяха и срещи с представители на министерствата на правосъдието и здравеопазването.

Основни искания

  • Паник бутон
  • Джи пи ес система за наблюдение и контрол
  • преграда между шофьор и клиент в колите
  • регламентирани стоянки

Шофьорите искат бързи резултати от разследването за убийството.

Една от мерките, за които таксиджиите настояват, с оглед на безопасността им по време на работа, е да се монтират бронирани стъкла на служебните автомобили, предлага се и монтирането на охранителна решетка зад шофьора.
Шофьорите искат още задължителна застраховка "Живот", както и създаването на синдикат на гилдията, където да ги представляват техни колеги.

Засега с протестиращите се срещна единствено председателят на Народното събрание Георги Пирински.
Неговият призив, че първата задача в момента е да бъде разкрит извършителят и че това е задача на полицията, предизвика освиркванията на насъбралите се шофьори.
Малко след 10 часа контактна група от 10 таксиметрови шофьори влезе в кабинета на парламентарния шеф. Те носят документ с 11 искания, свързани с работата им.

Води се следствие защо 51-годишният шофьор Емил Димитров Емилов не е успял да натисне паник-бутона в колата си, отбелязва бТВ.
Установено е, че той не е обран.
Според една от версиите Емилов е убит по време на движение, тъй като автомобилът му се е забил в близките контейнери за смет.

В МВР се провежда оперативно събрание по случая, в което освен министър Румен Петков участва и цялото висше ръководство на министерството, съобщава БНР.

Полицията е започнала втори оглед на мястото на убийството.
Извършителят на престъплението се издирва. Според някои версии нападателят или нападателите са наркомани, които са се скарали с шофьора.

Издирва се и оръжието на убийството - следователите претърсват кофите за смет в района и поради това извозването на отпадъците в квартала е спряно.

Убитият шофьор e работил отскоро в таксиметрова компания "О кей супертранс", затова и почти никой не го познава. Неговият ортак заяви, цитиран от бТВ, че Емилов е намерен с прерязано гърло.
Убитият е женен и има дете.

Шофьорите настояват за осигуряване на безопасността във всяка таксиметрова фирма, задължителна застраховка "Живот" и синдикат на гилдията.

Събралите се пред парламента шофьори обявиха, че е започнала подготовката на протести и блокади и в други градове на страната. Очаква се вълната от демонстрации да започне от Сливен, където в началото на януари бе убит друг таксиметров шофьор - 49-годишният Живко Димитров.

Припомняме, преди повече от 6 години таксиметрови шофьори се събраха пред парламента в знак на протест срещу убийството на дете на техен колега.
Тогава те поискаха и оставката на вътрешния министър в кабинета на Иван Костов Емануил Йорданов.
МВР обаче успя за по-малко от 24 часа да събере доказателства, че момченцето е убито от неговата майка - психично болната Даниела Терзийска.

Две години по-късно обаче Върховният касационен съд върна делото за ново разследване, с мотива, че органите на МВР и особено Следствието и Прокуратурата са допуснали съществени процесуални нарушения в хода на разследването, които са довели до непълнота на доказателствата и необоснованост на изводите.