Заподозреният за отвличането на Мадлин Маккан Робърт Мурат заведе дела срещу 11 водещи британски вестника и една телевизия за клевета, предаде Би Би Си.

От британската адвокатска кантора „Simons Muirhead & Burton"заявиха, че ще представляват Робърт Мурат срещу вестниците „Скай", „Сън" и други.

34-годишният англичанин, който живее близо до апартамента, нает от семейство Маккан по време на почивката им в Португалия, отрича каквато и да била връзка с изчезването на Мадлин.

Ще бъдат съдени:

Sun
Daily Express
Sunday Express
Daily Star
Daily Mail
Evening Standard
Metro
Daily Mirror
Sunday Mirror
News of the World
The Scotsman
Sky

Припомняме, Мадлин изчезна на 3 май миналата година от апартамента, който семейството наело в португалския курорт Алгарве.

Според някои източници делото ще завърши с плащане на обезщетения от порядъка на над 2 милиона британски паунда.

В изявлението адвокатите, които са специалисти по медийно право, заявяват, че са заведени дела срещу Sky, the Sun, the Daily Express, the Sunday Express, the Daily Star and the Daily Mail, Evening Standard, the Metro, the Daily Mirror, the Sunday Mirror, the News of the World and the Scotsman.

Според експерти по право, ако Мурат успешно оспори написаното от вестниците - че е замесен в отвличането или убийството на Мадлин, той ще спечели рекордни обезщетения.

„Може да очаквате 200 хиляди паунда за публикация или общо 2 милиона паунда",заявява Каролин Кейн - специалист по медийно право.

Мурат беше разпитан от полицията 11 дена след изчезването на Мадлин от курорта Прая да Луз на 3 май миналата година, след което се превърна в официално заподозрян.

Вилата му, в която той живее с майка си, беше претърсена, след като журналист от Sunday Mirror се обърна към британското посолство и към полицията.

Британецът, който живее в изгнание и описва себе си като наполовина португалец, стана известен сред журналистите. Той настояваше, че е помагал на полицията с превода по време на издирването.

Миналия месец Мурат заяви, че се надява връщането на компютрите му да е сигнал, че скоро ще му бъде снет статусът на официален заподозрян.

Майка му - Джени Мурат винаги е твърдяла, че е била със сина си в нощта на изчезването на Мадлин.

По-късно родителите на Мадлин - Кейт и Джери Маккан също бяха официално заподозрени по случая.

Според законите в Португалия официалните заподозрени лица могат да остават такива, без да им бъде повдигнато обвинение, докато трае разследването.

Миналия месец Кейт и Джери спечелиха дело за клевета срещу вестникарската група Express заради предположенията, че те са замесени в изчезването на дъщеря си.

Медията трябваше да им се извини официално и да им изплати обезщетение в размер на 550 хил. британски паунда.