Не можем да изразим с думи страданието и отчаянието, които изпитваме", каза бащата на малката Мадлин, която преди близо седмица изчезна от португалски курорт.

Предполага се, че тя е била отвлечена, а родителите отправиха молба за освобождаването й чрез британските медии.

Моля ви, моля ви, не я наранявайте. Моля ви не я плашете, моля ви, кажете ни къде е тя", призовава в апела си Кейт Маккан - майка на детето, цитирана от CNN

Според полицията Мадлин, която днес навършва 4 години, е била отвлечена от квартирата, която са наели родителите в португалския курорт Алгарв.
Те са оставили момиченцето да спи там, докато закусвали наблизо.

Британските медии отправиха остри критики към португалската полиция, която не полага достатъчно усилия, за да открие детето.
В отговор на нападките посланикът на Португалия в Лондон Антонио Сантана Карлос призова: „Доверете се на властите.Те правят всичко възможно."

Но британските медии излъчиха видеоматерил, който показва как полицаи в Португалия са барикадирали пътищата в близост до испанската границата и бездействат в колите си, малко след отвличането на Мадлин.

По-рано тази седмица лондонският вестник „Дейли Мирър" излезе с материал на първа страница по случая, според който полицията в Португалия е безсилна.

По думите на Анрю Форестър от Уелс, който помага в издирването на Мадлин, усилията на португалските полицаи са неефективни.

Португалската полиция от своя страна заяви, че следват процедурите, които се различават от действията на колегите им във Великобритания.

„Законът е такъв, че някои детайли от разследването не могат да се оповестяват публично.
Моля британците да разберат, че законовата система на Великобритания и Португалия не е еднаква", каза Олегарио Соса, който ръководи разследването.

„Португалската полиция полага огромни усилия. Имам колеги, които доброволно идват в почивните си дни, за да помагат, заяви от своя страна директорът на португалската национална полицейска служба Армандо Ферейра, цитиран от Ройтерс.

„Правим всичко по силите си, за да открием детето живо", заяви и президентът на Португалия Анибал Каваку Силва.

Свое изявление по случая вчера направи и футболната звезда Дейвид Бекъм.
Той помоли за информация, която би помогнала детето да бъде върнато на родителите си.
„Моля ви, моля ви, помогнете ни," призова Бекъм, държейки снимка на Мадлин.

За разлика от британската преса, родителите на Мадлин си спестиха критиката към полицията.

Гери Маккан - баща на детето призова: „Те не искат да направят нищо лошо. Работят много упорито, дават информация, когато могат. Нека да ги подкрепим."

Наградата за информация за изчезналото дете нарасна на 2.5 млн. британски лири, съобщи Би Би Си.

Основни спонсори са таблоидът „Нюз ъф дъ уърлд" и бизнесмени обединени около сър Ричард Брансън. Те са предложили 1.5 млн. британски лири. Шотландският магнат Стифън Уинярд добави 1 млн. британски лири.