МС одобри проекта на актуализацията на бюджета. На пресконференция след заседанието на кабинета - провело се в необичаен късен час, финансовият министър Румен Порожанов обясни, че вчера е разговарял с ГЕРБ, Реформаторския блок и „България без цензура" по параметрите на бюджета.

Припомняме, по-рано днес работодателите и синдикатите по време на тристранката отхвърлиха проекта за актуализация.

От БСП отказали разговор. ДПС са изпратили писмо, че този разговор може да се проведе след 5 октомври.

Надценени приходи, недобре работеща Агенция „Митници" и макроикономическите показатели са основните причини за нуждата от ремонт на макрорамката за 2014.
Свитите разходи на ведомствата оказвали натиск върху работата на министерствата, стана ясно от думите на министъра.

Със задна дата пък в МВР се увеличили заплатите на служителите. Тези разходи обаче не били покрити в бюджета. Актуализация през октомври, ноември е без съмнение, увери финансист номер едно.

Румен Порожанов коментира и позицията на синдикатите и бизнеса. Нямаме кой знае какви различия в мисленето, смята той. По думите му ставало въпрос на принципни позиции на синдикатите и бизнеса.

Финансовият министър увери, че ако се запазят настоящите параметри на бюджета в края на година щели да изскочат редица проблеми. За пример той посочи проблемите в Напоителни системи и начина, по който се строи АМ „Хемус".

Той е доволен, че за пръв път се прави толкова публична разшифровка на параметрите на актуализацията. Редица системи са заплашени от недофинансиране според него.

Припомняме, според проекта трябва да вземем още 4,5 млрд. лева дълг, което ще вдигне дефицита до над 4 процента.