Вчерашните шествия в Москва и Санкт Петербург дават надежда за промяна, но до постигането на реална свобода в Русия има още много време. Това заяви в интервю за БНР правозащитникът Николай Кобляков. Той посочи, че базираната в Париж „Русия свободи" настоява разследването на убийството на Борис Немцов да се проведе под международен контрол. Освен това настоява и за справедлив процес.

Припомняме, Кобляков беше задържан в България през август миналата година по искане на Русия с мотива, че е издирван от Интерпол за финансови измами. По-късно съдът взе решение, с което отказа неговата екстрадиция и той се завърна във Франция, където живее и в момента.

Запитан дали е възможно да има разследване под международен контрол, докато Путин е президент на Русия, Кобляков отговори, че всичко зависи от позицията на гражданското общество. По думите му, при обичайните обстоятелства нищо не би станало. Обаче обществото се мобилизирало и консолидирало и давало надежда, че нещо може да се промени.

Правозащитникът не вярва убийците на Немцов да бъдат разкрити. „По-скоро ще хванат някой, който е част от руския народ, някъде от Донецк или Луганск и е действал срещу предателя на Русия в пристъп на гняв", смята Николай Кобляков.