Хиляди руски граждани се събраха в центъра на Москва за участие в траурен марш в памет на убития опозиционер Борис Немцов, който започна в 15 часа московско време (14 часа българско време), съобщават руски медии.

Маршът приключи около 17.30 часа московско време (16.30 часа българско време), след като опечалените минаха по моста, където е извършено убийството.

Близо $50 000 награда за ценна информация за убийството на Немцов
Още...

По данни на полицията в марша са се включили над 21 000 души. Според организаторите обаче броят им бил повече от 70 000 души, съобщава АФП.

По-рано вътрешното министерство на Русия съобщи, че 16 000 души са се включили в марша.

Посланиците на Великобритания, Франция и Германия в Русия също участват в мероприятието.

Днес трябваше да се проведе антикризисната демонстрация „Пролет" с призив Русия да спре войната с Украйна. Един от организаторите на марша беше именно Немцов. Вчера опозицията се договори с властите да се проведе траурен марш в памет на Борис Немцов.

Шествието премина край Китайгородская стена, улица Москворецкая набережная, улица Москворецкой, Големият Москворецки мост до Кадашевской набережной.

Участниците в мероприятието се събраха на площад „Славянски" и метростанция "Горки" в Москва. Много от тях носеха портрети на Немцов, цветя, също така знамето на Русия и траурни ленти. Опозицията първоначално планираше шествието да бъде без знамена и партийни лозунги. Има много знамена на „Солидарност" и РПР-ПАРНАС - Немцов беше съпредседател.

„Героите не умират", „Той загина за бъдещето на Русия", „Той се бори за свободата на Русия", „Той се бореше за нашето бъдеще", "Аз не се страхувам", "Нямам думи" са само част от плакатите със снимки на Немцов, които носят участниците.

Обстановката като цяло е спокойна.

Организаторите и местната власт са съгласували в шествието да участват до 50 хиляди души.

Маршът приключи на Москворецки мост, където Немцов беше убит. Вчера хиляди хора отрупаха моста с цветя и свещи в памет на Немцов.

Мерките за сигурност в центъра на Москва са засилени. Силите за борба с безредиците са сложили заграждения до мястото на убийството. Членове на руския президентски съвет за гражданско общество и човешки права ще следят провеждането на марша.


Такива траурни шествия се провеждат и в други градове на Русия. В Санкт Петербург се събраха хиляди ( около 10 хиляди), в Екатеринбург около 1500 души, 300 души в Ярославъл, около 200 души в Новосибирск и други градове.

На шествието в Санкт Петергбург, което приключи, е задържан човек с украинско знаме.

Кметът на Мурманск не позволи провеждане на подобна акция в памет на Немцов.

Междувременно във Воронеж активисти на движението „Антимайдан" са се опитали да попречат на мероприятие в памет на Немцов.


Припомняме, Немцов беше разстрелян в центъра на Москва в петък вечерта. Той е бил убит с няколко изстрела в гърба. На мястото на разстрела са намерени шест гилзи. Поне четири куршума са попаднали в тялото на руския опозиционер.
Убийството е извършено в 23,40 часа на Москворецки мост в центъра на руската столица. Следователи работят по всички версии на престъплението. Асистентка на Немцов съобщи, че в продължение на месеци той е получавал заплахи в социалните мрежи.

Късно снощи бе разпространен запис от камера, показващ момента на убийството. Макар и с лошо качество, се вижда, че килърът е един, който след стрелбата притичва през улицата и се качва в тъмен автомобил.