ДСБ, а след това и ОДС, и "Атака", призоваха президента Първанов да освободи президентския пост.

"За да бъде България спокойна и просперираща, всички институции и политически партии трябва да се освободят от агентите на ДС."

Това се казва в декларация на парламентарната група на Демократи за силна България относно разкритията за принадлежност към Държавна сигурност на президента и неговата администрация, огласена от Екатерина Михайлова от парламентарната трибуна.

ДСБ призовава и гражданите да окажат натиск за освобождаването на всички сфери на обществено влияние от мрежата на ДС.

Атака започва набиране на 60 депутатски подписа.
Според чл. 103 от Конституцията с тях може да се внесе в парламента предложение за сезиране на Конституционния съд (КС). Ако това предложение бъде подкрепено от повече от две трети от НС, то отива в КС, който в 1-месечен срок може да вземе решение за отстраняване на държавния глава.

Чл. 103 - президентът може да бъде отстранен при:

  • Държавна измяна
  • нарушение на Конституцията

Това е единственият начин да върнем пропилените шансове пред българското общество и достойнството пред българската държава, заяви Михайлова.
Тя каза още, че ДС е била разпусната формално в началото на прехода и не е престанала да съществува и водещи офицери от тези структури са запазили основно влияние в преименуваната комунистическа партия.

Те създадоха организираната престъпност и сивата икономика, заяви Михайлова и добави:
„Хората на ДС опорочиха прехода и демокрацията ни, скриха парите на българина в сивата икономика и криминалния сектор и обрекоха хората на бедност". По думите й, заради тези хора, България днес е най-бедната държава в Европа.

Михайлова заяви още, че чрез агента Гоце е бил овладян и подчинен президентският пост.

„Научаваме, че досието на президента Първанов е манипулирано. Изтръгнати са страници, за да бъде прикрита истината за българския президент, който едновременно се гордее и едновременно отрича причастността си към комунистическия репресивен апарат", изтъкна още Михайлова.

Фактите, че в президентската администрация работят и са работили десетки агенти на ДС, хвърлят огромна сянка върху образа на съвременна България и правят несигурно нейното бъдеще, категорична е Михайлова.

За оставката на президента се обявиха в декларация и депутатите от Обединените демократични сили.
В изявлението, направено в парламента от Иван Сотиров, бяха отправени конкретни въпроси към президента - защо е излъгал, обявявайки, че не е разбрал за сътрудничеството на Държавна сигурност, какво от досието му остава скрито, кога и как у е унищожена част от досието му и кой е отговорен за това.

Първанов дължи отговори на тези въпроси, както и незабавно подаване на оставка, както се прави в цивилизована държава", заяви Сотиров.

Той изтъкна, че създателят на тройната коалиция е сътрудничил на службите до 1993 г. и че след 10 ноември 89-а не само, че не се е разграничил от комунистическите служби, но продължава да работи за тях.

Сотиров посочи, че агент Гоце е участвал активно в политиката - като кандидат-депутат във Великото народното събрание, също и като народен  представител в 37-то Народно събрание, където се е проявил като най-яростния противник на монопола на ДПС и дори е заявил, че ще го изтрие от политическата карта.

Това не му попречи днес да е кръстник на олигархическото управление с мандата на ДПС, като по този начин утвърди модела на обръчите от фирми", подчерта Сотиров.

По думите му Първанов се е превърнал във водещ фактор за връзките между държавното управление Държавна сигурност, и организираната престъпност.

Към искането на ДСБ и ОДС се присъединиха и депутатите от "Атака".

Да се задейства процедурата по член 103, алинея 3 от Конституцията за отстраняването на президента, настоя от парламентарната трибуна заместник-председателят на парламентарната група на „Атака" Павел Шопов.

Той е категоричен, че са налице условия за отстраняването на президента и че трябва да се развие съответната конституционна процедура.
Шопов подчерта, че жестоката истина за българския народ и българската държава е да има сигурно единствения президент в Европа, доказан по съответния ред агент на Държавна сигурност.

Шопов отбеляза, че се засилват съмненията в манипулация на досието на Първанов и изтъкна че то е преровено и излиза че липсват 36 страници.

Този скандал няма да приключи, той тепърва започва", заяви Шопов и настоя да се направи всичко възможно, за да се възстанови цялата истина.
Според „Атака" президентът трябва по чисто морални причини да подаде оставка.

Шопов повдигна и въпроса за замяна на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, тъй като по думите му той е влязъл в ролята на адвокат на Георги Първанов и още в началото на своята дейност обслужвал партията, от която е избран. 

На противоположната позиция по отношение на връзката на президента с ДС е "Коалиция за България".
 Председателят на парламентарната група на коалицията Михаил Миков заяви, че за левицата "работата за националната сигурност не може да бъде нито белег за лустрация, а още по-малко за непочтеност".