Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов подчерта, че Законът за разкриване на сътрудници на бившата Държавна сигурност няма лустрационен характер и обществото само трябва да направи оценка на фактите.

По повод публикуваното досие на президента Георги Първанов Евтим Костадинов не пожела да коментира дали са били унищожавани части от досието на настоящия държавен глава.

„Видно е, то си личи и по номерацията на страниците, те са показани на сайта на президентството. Аз бих казал следното, все пак е нещо, което дава нещо като отговор: Ако бяхме продължили във времето да се забавим с избора на този закон и с избора на комисията, можеше да няма и толкова", каза Евтим Костадинов, цитиран от БНР. 

Припомняме, вчера Комисията по досиетата излезе с резултатите от проверката на администрацията на президента.
Настоящият държавен глава Георги Първанов е бил секретен сътрудник на ДС, псевдонимът му е известният ни - Гоце, вербуван е през октомври 1989 година от ст. лейт. Цвятко Динков Цветков, който е бил и негов ръководител. Първанов, според данните на комисията е бил сътрудник на Първо главно управление на ДС, отдел 14 - културно-историческо наследство.

Комисията по досиетата обяви и членовете на администрациите на президентите Желев, Стоянов и Първанов, които са били сътрудници на Държавна сигурност.
Стана ясно, че 12 души, работили в администрацията на настоящия президент Първанов - от 2001 година до момента, са сътрудничили на ДС.