Бившият градски прокурор Николай Кокинов се „спаси" от разпит пред етичната комисия на ВСС. Това обаче не го спаси от нова дисциплинарка срещу него.

Преди десетина дни той получи покана от членовете на Съвета да бъде изслушан и въз основа на това да се прецени дали трябва да му се търси дисциплинарна отговорност за уронване престижа на съдебната власт.

Ако се докаже, че Кокинов е проявил некоректно за един магистрат поведение по време на гостуването си в Банкя в дома на бившия премиер Борисов, той може да бъде уволнен дисциплинарно.

Бившият вече шеф на Софийска градска прокуратура успя само да отложи „разпита" си. Той е изпратил молба до етичната комисия изслушването да се отложи, защото не е приключила прокурорската проверка по случая, както и че срещу него има висящо дисциплинарно производство.

Миналата седмица триото Кокинов-Борисов-Найденов дадоха обяснения. По случая беше разпитан и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Той обясни, че няма отношение към разговорите, а случващото се през последните 20-30 дни определи като политически сценарий, свързан с изборната кампания.
След скандала Кокинов напусна поста на градски прокурор, а на стола му временно седна Роман Василев.

Етичната комисия изискала от ВКП да им предостави материалите. Оказало се, че проверката не е приключила и поради това не могат да им предоставят материалите.

В общи линии бяхме пред хипотезата, че нямаме нещо коренно ново и различно, освен изказванията на главния прокурор, обяви по време на брифинг председателят на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров.
В крайна сметка членовете на комисията не са уважили молбата на Кокинов. Ясен Тодоров уточни, че това изслушване е било насрочено в негов интерес.

Отсъствието на бившия градски прокурор не попречи на всичките 8 членове на комисията единодушно да преценят, че има достатъчно данни за извършени дисциплинарни нарушения от Кокинов и в близките дни ще бъде внесено предложение във ВСС за образуване на дисциплинарно производство.

Скандалното в случая лично за Ясен Тодоров е самата среща, това, което са коментирали, особено участието на обвиняемо лице, обсъждането на наказателно производство.