След близо 90 минути престой в спецпрокуратурата Цветанов излезе и коментира пред медиите, че просто е дал обяснения за разговора в Банкя (Борисов-Кокинов-Найденов).

Той отрече да е получавал предварително резултатите от проверката, като коментира, че с Бойко Борисов си говорят всеки ден.
Припомняме, на разпространеното СРС се чува как Борисов обяснява на някой какви ще бъдат санкциите за служителите на СДОТИ в МВР по СРС гейт преди още те да бъдат официално съобщени от МВР и прокуратурата.

Припомняме, малко след Цветанов в спецпрокуратурата влезе и шефът на националното разузнаване Драгомир Димитров, като най-вероятно той също е сред лицата, били на скандаланата среща в къщата на Борисов в началото на април.

Бившият вътрешен министър използва срещата си с медиите, за да ги агитира в неделя да гласуват с бюлетина номер 15.

Той пристигна с час закъснение - в 14.30, директно от В. Търново, където бе по предизборни дела.

Аз дадох обяснения, въпреки че нямам никакво отношение към този разговор, обясни пред медиите Цветан Цветанов.

Вчера, когато получил поканата от прокуратурата, от централата на ГЕРБ са поискали това да стане на 13 май, тъй като имали прекалено много предизборни срещи. От обвинението отговорили негативно, като единственият компромис, който направили, е да изтеглят срещата за по-късен час.

Докато давал обяснения Цветанов отговорил на въпроси от кога се познават с Бойко Борисов и Мирослав Найденов и в какви отношения са с тях. Цветанов обяви, че не знае какво е правил Николай Кокинов в дома на Бойко Борисов. Не се и интересува.

„Аз с премиера си говоря всеки ден, но не съм получавал информация за резултатите от проверката, свързана със сигнала на Сергей Станишев. Не съм се интересувал какви са констатациите, разбрах ги от медиите".

Обяснението за всички тези разпити и за случващото се Цветанов намира в предизборната кампания: „Всичко, което се случва в тези 20-30 дни, е политически сценарий, като партиите възприеха тази кампания именно като такъв сценарий, за да реализират тези компромати", обясни бившият вътрешен министър и сподели, че дори вече започнал да се забавлява.

Той използва посещението си в спецпрокуратурата, за да донесе на магистратите журналистически разследвания, които са свързани с правителството на Сергей Станишев и поръчката за новите документи за самоличност.

Двата материала са озаглавени „Как се става шеф на ПЕС?" и „С подкуп ли Станишев стана шеф на ПЕС?". Прокурорите обаче подчертали, че това не е в тяхната компетенция и върнали сигнала на Цветанов, който от своя страна го предостави на журналистите.

На тръгване бившият вътрешен министър призова всички, независимо от изхода на изборите, да се отнасят с необходимото уважение към българските институции, защото дискредитирането им е изцяло в услуга на организираната престъпност, на нечистите икономически интереси на някои партии и лидери.

Самият Цветанов изтъкна, че изпитва респект към всички служители в МВР и към всички български институции. По думите му, прокуратурата няма друг полезен ход, освен да провери всички сигнали на Сергей Станишев.