Работник е починал в мина "Ораново", съобщи Нова телелвизия. 49-годишният Асен Грънчаров е починал на работното си място вътре в мината около 7.30 часа тази сутрин, потвърди управителят на мината Валери Манов.

Става дума за нещастен случай заради влошено здравословно състояние. На един от спомагателните работници му прилошало, слякъл се на земята и е починал, посочи Манов.

Извършва се оглед на местопроизшествието, съобщи шефър на полицията в Благоевград ком. Георги Костов. Най-вероятно се касае за болестотворна причина, е посочил лекарят. Предстои аутопсия, която да установи точните причини за смъртта.

На място са пристигнали линейки, екипи на "Гражданска защита" и полицията.
Министър Драгомир Стойнев пътува към рудник "Ораново", съобщиха от  пресцентъра на МИЕ.

Край на престъпната симбиоза между администрация и некоректен бизнес, отсече Стойнев
Още..

Икономическият министър Драгомир Стойнев да бъде поканен в парламента, за да информира депутатите за издирвателната операция на двамата миньори в рудник „Ораново". Това поиска депутатът от ГЕРБ и бивш стопанин на МИЕ Делян Добрев от парламентарната трибуна.
"Вече 16 дни издирвателната операция тече. Сутринта чухме за още един загинал миньор", каза Добрев.

"Ще се свържем с икономическия министър и ще го поканим", обеща парламентарният шеф Михаил Миков.

2,50 метра са били разчистени тази нощ от галерия "А" в рудник "Ораново", съобщава БГНЕС.

Днес започва 18-ият ден от издирването на двамата затрупани миньори. Пространството е разчистено, за да бъде изграден предпазният щит към кръст "Б". Това се прави, за да се подсигури гърба на спасителите, тъй като те работят в галерия, която завършва сляпо след 10-ина метра.

При разчистването тази нощ е била открита една от задвижващите машини, която от напора на калната маса е била изправена във вертикално положение. I смяна, която днес слиза в рудника, ще изгради щита, след което започва същинската работа по издирването на затрупаните Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Mиньорите бяха затрупани заедно с още двама свои колеги, които обаче загинаха.

Припомняме, решението за изкопаването на нова обходна галерия бе взето, тъй като експерти прецениха, че така по-бързо ще достигнат до затрупаните миньори, защото течът на глина в разчистваната от миналия вторник насам минна галерия възпрепятства спасителите.

Преди дни управителят на мината Валери Манов призна, че вече трудно може да се говори за спасителна акция след толкова прекарано време на двамата миньори под земята.
"Просто искаме да открием затрупаните си колеги и да установим след анализ на място, какво е станало", заяви той.