„Ислямска държава" издигна флага на терористичната организация над сграда в източната част на сирийския град Кобани, където ислямисти водят ожесточени боеве с кюрдски сили за контрол на граничното населено място, съобщава Ройтерс и турски военен офицер.

Черно знаме, което се смята, че принадлежи на групировката, е издигнато над 4-етажна сграда близо до мястото на най-интензивните сблъсъци през последните дни.

Турският офицер поясни, че флагът е на „Ислямска държава", която окупира обширни територии в Сирия и Ирак през последните месеци.

Двоен самоубийствен атентат уби над 30 кюрдски бойци в Сирия
Още...

По-рано стана ясно, че ислямистите използват друга тактика, за да избягват въздушните удари на международната коалиция. Кюрдите обявиха, че са готови за улични боеве.

СиЕнЕн Тюрк информира, че кюрдите вече са прибегнали до използването на атентатори-самоубийци срещу ислямисти в града, предаде ИТАР-ТАСС.

Боеве се водят в 50 района на града, който е разположен на няколко километра от турската граница. Кюрдите са обградени от изток и юг.

Кобани се явява стратегически важен за кюрдите град. Анкара е заинтересована да не падне градът в ръцете на „Ислямска държава".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза на пресконференция в Полша, че Алиансът има опция да изпрати войски в Турция, ако е нужно да се защити страната от „Ислямска държава".

В същото време британски самолети са провели нови атаки срещу цели на "Ислямска държава" в Ирак тази нощ, обяви военното министерство на Великобритания.

Самолети „Торнадо" на Кралските ВВС успешно са поразили екстремисти до Рамади.

Миналата нощ два наши самолета подпомогнаха иракските сили и успешно използваха бомби „Пейвуей" IV, за да атакуват терористи от „Ислямска държава" до Рамади, поясни ведомството.