Джихадисти от „Ислямска държава" се движат през нощта на малки групи с цел избягване на авиоударите на международната коалиция в Сирия и Ирак, съобщава американска медия.

Жители в Сирия и Ирак заявиха пред Wall Street Journal, че групировката се движи постоянно от бази на бази, мести оръжията и заложниците в лагери на територии, които са окупирали преди въздушните удари. Според активисти при тази ситуация авиоударите оказват малко влияние върху възможностите на „Ислямска държава".

„До момента авиоударите са безполезни", каза активистът Мохамед Хасан пред американското издание. „Повечето от тренировъчните лагери и бази са опразнени, когато коалицията ги атакува", добави той.

Коалицията признава, че бомбардировките карат ислямистите да сменят тактиката си.

Според Централното командване на САЩ американските сили са нанесли повече от 250 въздушни удара в Ирак и повече от 80 в Сирия от началото на операциите, респективно на 8 август и 23 септември.

Активисти и бунтовници в Сирия казаха, че „Ислямска държава" е започнала да се изтегля от ключовия град Ракка след обявените от президента Обама военни удари в Сирия.

Има малко признаци, че ислямистите губят територии или способностите си.

Междувременно кюрдските сили защитават обсъдения от „Ислямска държава" сирийски град Кобани, предаде ДПА. Те подчертаха, че са готови за улични боеве.

Тази нощ най-малко 19 кюрдски бойци и 29 джихадисти са убити около града.

От Сирийския център за човешки права информираха, че ислямистите са достигнали на 200 метра от жилища в Кобани от югоизточната страна, след като кюрдските сили са били принудени да се изтеглят около 500 метра назад.