Украинският президент Петро Порошенко съобщи по време на срещата си с полския си колега Бронислав Коморовски вчера, че службите за сигурност са предотвратили атентат в Одеса, предаде ТАСС.

За момента не са дадени повече подробности.

Двамата, заедно с председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, литовския президент Далия Грибаускайте и други лидери оглавиха шествието в столицата Киев по повод годишнината от събитията на Майдана.

Подобни шествия се проведоха в цялата страна.

Припомняме, че вчера трима души загинаха, а повече от 10 бяха ранени при атентат по време на шествие "Марш на единството" в Харков.

Днешният ден бе обявен за ден на траур в памет на жертвите.

Взривът е избухнал в началото на колоната, точно когато хората са смятали да започнат шествието.

Украинските служби за сигурност са задържали група от 4 души - всичките украинци. Те са арестувани в момента, в който подготвяли покушение над един от доброволческите центрове. От показанията им по-късно станало ясно, че са планирали терористичен акт и в един от търговските центрове в Харков.

Разследването е установило, че експлозията е от самоделно взривно устройство - тротил и железни парчета, което било увито в целофан и закопано в снега покрай пътя.

От следствието допълват, че по една случайност в момента на експлозията покрай мястото е минавало маршрутно такси (Газела). Благодарение на буса, поел ударната вълна и осколките, жертвите и ранените не са много по-голямо количество.

От Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна обявиха, че в града започва антитерористична операция. Въведена е и най-висшата степен за терористична опасност.

Според първоначалните разследвания, групата, осъществила терористичния кат е преминала обучение в руския Белгород.

Междувременно, американският сенатор републиканец и председател на сенатската комисия на въоръжените сили Джон Маккейн заяви, че се срамува от страната и президента си в този момент заради отказа да се въоръжи Украйна, за да се защити от Русия.

Шефът на Пентагона Аштън Картър заяви, че за момента не е обсъждано изпращането на оръжие за Киев. Той не е давал такава препоръка на президента Барак Обама, нито държавният глава е наредил това. Известно е, че администрацията на Обама поддържа усилията на Украйна за мир, но настоява за диопломатическо решение. Картър обаче още на изслушването си пред сенатската комисия обяви, че е склонен да изпрати и въоръжение, ако бъде поискано.