Взрив прогърмя по време на шествие "Марш на единството" в Харков. Проявата е част от честванията по повод годишнината от събитията на Майдана в Минск.

Двама души са загинали, 8 са ранени, сред които двама 15-годишни. Всички пострадали са в тежко състояние, съобщават местни медии. Сред пострадалите има и петима милиционери.

Според наличната до този момент информация взривът е избухнал, когато колоната от граждани се е подредила, за да отиде от Двореца на спорта към Площада на свободата, за където е било планирано да се проведе панахида за войниците, загинали в боевете в Източна Украйна.

Взривът е избухнал в началото на колоната, точно когато хората са смятали да започнат шествието.

Украинските служби за сигурност са задържали група от 4 души - всичките украинци. Те са арестувани в момента, в който подготвяли покушение над един от доброволческите центрове. От показанията им по-късно станало ясно, че са планирали терористичен акт и в един от търговските центрове в Харков.

Разследването е установило, че експлозията е от самоделно взривно устройство - тротил и железни парчета, което било увито в целофан и закопано в снега покрай пътя.

От следствието допълват, че по една случайност в момента на експлозията покрай мястото е минавало маршрутно такси (Газела). Благодарение на буса, поел ударната вълна и осколките, жертвите и ранените не са много по-голямо количество.

Според информация на ТАСС ранени са двама бойци от банальон „Харков 1", девойка, която носи знаци на движението „Десен сектор" и един полицай.

От Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна обявиха, че в града започва антитерористична операция. Въведена е и най-висшата степен за терористична опасност.

Според първоначалните разследвания, групата, осъществила терористичния кат е преминала обучение в руския Белгород.

Терористичната измет показа хищническата си същност. Това пък написа във Фейсбук украинският президент Порошенко.

Изразявайки дълбоките си съболезнования на близките на загиналите, държавният глава коментира, че това е дързък опит да се разшири територията на тероризма. Порошенко уверява, че извършителите ще отговарят за деянието си.

От края на миналата година и началото на тази в Харков се случиха няколко взрива. Сериозен инцидент беше това от 19 януари, когато мощен взрив разтърси сградата на съда и пострадаха 13 души. Инцидентът беше определен като терористичен акт.