Лидерите на страните от Европейския съюз взеха решение за налагането на допълнителни санкции срещу Иран по време на срещата на върха в Брюксел, съобщава Франс прес.

Припомняме, Съветът за сигурност на ООН прие на 9 юни нова резолюция за налагане на нови санкции срещу Иран заради отказа си да прекрати работите по обогатяване на уран.

Това е четвъртата резолюцията, приета от Съвета за сигурност на ООН, която е свързана с нежеланието на Техеран да се съобрази с международните искания относно ядрената си програма.

Според данните на световните медии пакетът от нови санкции, координирани от ръководителите на 27-те страни-членки на ЕС, включва мерки като замразяване на инвестициите в петролния сектор на Иран, забранява се прехвърлянето на промишлени технологии и оборудване, както и предоставяне на специализирани услуги.

В сферата на търговията се забранява износа на продукти, които могат да бъдат използвани от Иран за военни цели.

Агенцията отбелязва, че окончателният проект на санкции ще бъде оповестен през юли.

По-рано Министерството на външните работи на Русия изрази своето разочарование от факта, че ЕС не е отговорил на призива на Русия да се въздържат от едностранни санкции срещу Иран.

"Ние сме изключително разочаровани от факта, че нито САЩ, нито ЕС се съобразяват с нашите призиви да се въздържат от едностранни санкции", заяви зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от "Интерфакс".

"В Москва ще си направим съответните изводи, в това число и за перспективите за сътрудничество", каза още руският дипломат.

САЩ и редица европейски страни обвиняват Иран в разработването на ядрени оръжия под прикритието на мирна ядрена енергийна програма.

От своя страна Техеран отхвърля тези обвинения, заявявайки, че ядрената му програма е изключително мирен характер.