Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество запорира имущество на кмета на Несебър Николай Димитров и на главния архитект на общината Валентин Димов. Запорираното имущество на градоначалника е на стойност 1 840 650 лв., а на главния архитект на стойност 874 905 лв., съобщават от комисията.

Проверката срещу Димитров е започнала през декември 2012 г., след получено уведомление, че той е привлечен като обвиняем за неизпълнение на служебните му задължения. Анализът на доходите и имуществото на Димов от инспекторите на комисията след уведомление от февруари 2013 г., че той е привлечен към наказателна отговорност. Двамата са подсъдими по дело, станало популярно като „Дюнигейт".

Припомняме, че кметът на общината Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов са обвиняеми по делото за продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър. През март Бургаската окръжна прокуратура за пети път поиска удължаване на срока на разследването по случая.

Установеното от инспекторите на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество разминаване между доходите на Николай Димитров и придобитото от него имущество за последните 10 години е близо 2 млн. лева. За Валентин Димов констатираното несъответствие за същия период е малко над 1 млн. лева.

По искане на комисията, Бургаският окръжен съд е допуснал обезпечение на пет жилищни имота, три, от които в Несебър, шест ниви в землищата на различни селища, дружествени дялове, банкови сметки и автомобил Мерцедес на обща стойност 1 840 650 лв., собственост на градоначалника Николай Димитров и членове на неговото семейство.

Бургаският окръжен съд е допуснал и обезпечение на 11 имота на територията на общините Поморие и Несебър, сред които двуетажна къща в Поморие и недовършена сграда в Несебър, лек и товарен автомобил, дружествени дялове и банкови сметки на обща стойност 874 905 лв., собственост на главния архитект на Несебър Валентин Димов и членове на семейството му.

Според разпоредбите на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, в тримесечен срок комисията трябва да внесе в съда искове за отнемане на имуществото на Николай Димитров и на имуществото на Валентин Димов, уточняват още от комисията.