Бургаската окръжна прокуратура за пети път иска удължаване на срока за разследването на случая „Дюнигейт". Магистратите настояват досъдебното производство да се удължи с още 3 месеца заради неизготвена комплексна експертиза, съобщава БНР.

Припомняме, че по делото за продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър обвиняеми са кметът на общината Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов.

Преди месец Бургаският административен съд отмени заповедите на контролните органи за спиране на строителните дейности върху терена, но за да започне изграждането на вилно селище там инвеститорите трябва да презаверят строителното разрешително.

През февруари пък Министерството на околната среда и водите (МОСВ) забрани жилищно, курортно и вилно строителство в защитената зона „Ахелой-Равда-Несебър". Забранява се и изграждането на необходимата инфраструктура в имотите в защитената зона, в които са установени дюни.

Заповедта на екоминистъра важи включително и за местността Кокала край Несебър, за която територия има издадено разрешително за изграждане на ваканционно селище от фирма „СЛЕ груп".