Политиците да вземат отговорни решения за бъдещето на армията. Това поиска държавният глава и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев в речта си по случай 6 май - Ден на храбростта и Българската армия.

Стойте твърдо във вярата, пожела патриархът и освети бойните знамена
Още...

Той произнесе слово пред събралите се стотици българи, развели трибагреника на площад „Княз Александър Батенберг" в очакване на военния парад.

Традиционният Гергьовски парад започна прелитането на руския Ми-17, който развяваше българския трибагреник. Уви, това беше единствената техника минала през площада по време на парада.

Иначе маршът на отделните военни части бе посрещнат с бурни аплаузи от страна на събралите се хора. Цялата музикална част на парада бе изгледана от държавния глава, който след края на официалната церемония не пропусна да се ръкува с хората, дошли на площад „Княз Александър Батенберг".

Пред столичани президентът припомни решенията от последния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), когато бе обсъдено състоянието на въоръжените ни сили. Плевнелиев припомни, че тогава политиците ни са се съгласили да бъде изготвен план за развитие на въоръжените сили на страната.

От догодина, по думите му, ще има плавен растеж на средствата за отбрана, като до 2024 г. те трябва да стигнат 2 % от БВП. Според него целта е да синхронизираме оперативната съвместимост на нашата армия с армиите от Алианса. Армията изпълнявала достойно конституционните и съюзническите си задължения, похвали се държавният глава. По думите му, високо било доверието в армията ни от страна на нашите съюзници.

Днешният ден е ден на българската победа и национална саможертва, изтъкна в словото си още президентът. По думите му, днес се прекланяме пред нашите предци, защитили достойнството и националното ни самосъзнание. Той припомни, че тази година честваме 100 години от участието на България в Първата световна война. Българският войник не предаде честта си, категоричен бе Плевнелиев. Той припомни, славните битки като Дойранската епопея.

Държавният глава коментира още, че след дни ще отбележим и 70 години от победата над хитлерофашизма. Росен Плевнелиев заръча на събралите се хора да отрупат с цветя паметниците на български войници. Освен това в знак на преклонение, във военната академия ще бъдат донесени 23 урни с пръст от бойните полета на Първата световна война, където кръвта са си дали български воини. Народът никога няма да забрави своите чеда, посочи още президентът Плевнелиев. Той изтъкна, че никога бойно знаме не е пленявано. Народът обича армията си, подчерта държавният глава.

Десетки наблюдаваха тържествената смяна на караула пред президентството
Още...

Той не пропусна да припомни геополитическата обстановка в Европа и света, настъпила заради влошените отношения между Русия и Украйна. Геополитическата обстановка в света и Европа се променя динамично, каза Плевнелиев. Разрастват се предизвикателствата пред демократичната общност, коментира той.

По думите му, наблюдавала се вълна от популизъм, краен национализъм и език на омразата. Това е крайно недопустимо, посочи още държавният глава. Той настоя да запомним уроците на историята и каза, че крайният национализъм е довел до две световни дойни. Военните победи идват и си отиват, демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно, изтъкна президентът. Той се обяви против хибридните войни, изкуственото преместване на граници и методите на политическо налагане, типични за 19 век, визирайки кризата Русия-Украйна.

Борисов и Миков ни честитят празника от Фейсбук
Още...

Заставаме зад върховенството на закона, а не зад интересите, категоричен бе държавният глава. Днес имаме нужда от нова доза патриотизъм като контратеза на крайния национализъм, подчерта още той. Мирът е интеграция и сътрудничество между народите, посочи Плевнелиев. По думите му, модерният патриотизъм изисква да не се дават повече свидни жертви.

Той се обърна и към българските воини: „Български воини, където и да сте по света, всички вие приемете нашите най-сърдечни поздрави". "Живи и здрави. Честит празник! Да живее България!", пожела той на българския народ.