Без руския посланик у нас Юрий Исаков започна традиционният Гергьовски парад. Сред представителите на дипломатическия корпус липсва и американският посланик Марси Рийс.

Припомняме, че българският президент отказа да присъства на 9-то майския парад в Москва, когато се отбелязва победата над фашизма. Редица други държавни глави също отказаха поканата на руския президент Владимир Путин.

Малко граждани дойдоха рано сутринта на празничния 6 май, за да присъстват на тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини. Сред първите дошли бяха депутатите от ДПС Рушен Риза, Станислав Анастасов, Петър Чобанов.

ГЕРБ бяха представени от народните представители Христо Гаджев, Станислав Иванов, Александър Нанков, Валентин Радев, Джема Грозданова.

От БСП дойдоха Корнелия Нинова и Ангел Найденов. Да присъстват на парада дойдоха й народни представители от други парламентарни групи, общински съветници и военни.

Министърът на отбраната Николай Ненчев също присъства, както и заместникът му Орхан Исмаилов. Тук са и министрите Ивелина Василева и Теменужка Петкова.

На парада дойдоха и шефът на НРС Драгомир Димитров, на ДАНС Димитър Георгиев, главният секретар на МВР Георги Костов, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

По традиция на 6 май българският патриарх Неофит освещава бойните знамена и знамената светини. За първи път това се случва през 1917 г. и няколко пъти тази традиция е прекъсвана по едни или други причини, докато се стигне до днешни времена, когато става неизменна част от националните ни чествания.

Българският патриарх Неофит подчерта в приветственото си слово, че историята ни има много свидетелства за упованието на българското войнство в Господа. Той пожела мирни и благословени години за народа ни и знамената светини да закрилят войнството и държавата.

„Стойте твърдо във вярата", пожела патриарх Неофит и допълни: „Всякога се уповавайте в Господа".

Последва „Многая лета" и камбанен звън, който отзнаменува финала на тържествения водосвет пред паметника на Незнания воин.