Основният организатор на убийството на Иво Пуканич, собственик на хърватското списание "Национал", е бил балканския наркобос Сретен Йосич.
Неговият кум Слободан Джурович-Кардинал е предлагал 1.5 милиона евро за убийството.

Това пише списание "Национал", което публикува пълния текст от показанията на защитения свидетел по делото. Той директно обвинява Сретен Йосич, по-известен като Йоцо Амстердамеца, за убийството на Пуканич.

Според него Йоцич е обещал 1.5 млн. евро за ликвидирането на Пуканич, а основният организатор на атентата е бил Слободан Джурич - Кардинал.

Припомняме, Иво Пуканич и директорът на маркетинга в списанието "Национал" Нико Франич бяха взривени в двора на редакцията на 23 октомври 2008 г. в центъра на хърватската столица Загреб.
От април тази година Сретен Йоцич се намира в следствения арест на затвора в Белград.

"В директен разговор между мен, Кардинал, Роберт Матанич Джурович каза, че поръчител на убийството е Йоца Амстердам и че той ще даде 1.5 млн.евро след убийството и в зависимост от това как ще изпълним задачата всеки един от нас ще бъде награден от Йоца Амстердам", казва още защитеният свидетел.

Публикация от преди няколко месеца за пореден път обвързва името на Сертен Йосич с някои от големите убийства в България - става въпрос за Поли Пантев, Иван Тодоров - Доктора, Иван Стоянов и Косьо Самоковеца и дори убийството на бай Миле. До този момент обаче нищо не е доказано в български съд. 

Самият той е бил шофьор на престъпната група, организирала покушението. Според хърватското издание свидетелят се е оттеглил непосредствено преди атентата поради спорове около възнаграждението и стари неуредени сметки с Роберт Матанич.

Според показанията Иво Пуканич е убит заради публикации и свидетелските показания за черногорската тютюнева мафия и това е обявено от Роберт Матанич. Експлозивът е бил изготвен от Желко Милованович и е предадена два дни предварително.

Според свидетеля в организирания атентат пряко са участвали Желко Милованович, братята Роберт и Лука Матанич, Амир Мафалани, Милен Кузманович и Боян Гудурич.

Всички заподозрени се намират в следствените затвори в Загреб и Белград освен Гудурич, който продължава да се укрива.

Според хърватското издание свидетелят се е оттеглил непосредствено преди атентата поради спорове около възнаграждението и стари неуредени сметки с Роберт Матанич.