На закрито заседание СГС гледа поредното искане на Алексей Петров да бъде освободен от ареста. Той бе доведен при засилена полицейска охрана с белезници на ръцете.

"Октоподът" влезе безмълвен в съдебната зала.

Причината делото да се гледа при закрити врата е, че прокуратурата е представила нови СРС-та срещу Алексей Петров. Постъпили са и нови материали от ДАНС. По неофициална информация на разположение на съда е кадровото досие на бившата барета.

След дадената почивка СГС реши, че Алексей Петров остава в ареста.

По време на почивката Петров бе изведен от залата. Попитан защо е засекретено делото, той отговори - "за да не чуе обществото истината". Попитан коя истина - той изтъкна: „Истината е само една".

За първи път съдебна охрана позволи съвсем спокойно Алексей Петров да каже това, което има да сподели с медиите. Оставам с вяра в правосъдието, изтъкна Тракторът в отговор на въпрос с какви чувства остава в ареста.

Разкритията в последно време в крупни мащаби и размери в областта на енергетиката са доказателство за съществуването на организация, която от една страна е прикривала престъпно поведение, а от друга страна е фабрикувала негативна информация за неудобни или за опоненти, информира бившата барета.

Има хора, които носят лична отговорност, които са работили по линия на икономическа сигурност или така наречената критична инфраструктура във връзка с бездействието си, или може би затаяване на важна информация по отношение на това, което се е случило, лаконичен в коментарите си бе Алексей Петров.

Той посочи още, че пред Комисията за контрол на ДАНС в парламента е изразил аргументите си за съмненията си за съпричастност на Веселин Марков в изтичането на класифицирана информация.

Петров посочи, че в същото време в момента Марков е на ключова позиция в ДАНС. Според Петров в продължение на 10 години Марков заедно със свои приятели е имал отговорност към икономическата сигурност.

Смятам, че тези хора трябва да носят някаква отговорност, а не сега ДАНС да разследва какво се е случило преди 10 години в енергийните проекти, изтъкна Алексей Петров.

Той посочи и друго име - това на Стефан Гамизов, който правел разкрития в сферата на енергетиката.

„Как да си обясним поведението на Владимир Писанчев, който всъщност ми направи лично най-детайлна проверка за проучването ми за достъп до класифицирана информация за ниво „строго секретно", а сега се опитва да ми фабрикува досие", попита бившият съветник в ДАНС. Такова досие може да се публикува за всеки български гражданин, допълни още Петров.

Като чувствителна Петров определи темата за зависимости на хора от ръководството на ДАНС от чужди служби и посочи, че не иска да коментира тази тема на крак.

В последните повече от 10 години визираната от мен група си е присвоила индулгенцията от различни посолства или партньорски служби да злепостави или отстранява неудобни хора, включително да участва в престъпна дейност, заяви още Петров.

Той не пожела да коментира кои са тези посолства и партньорски служби, а през усмивка изтъкна - „нека оставим и за по-нататък".

На въпрос как си обяснява атаката срещу него, той отговори: „Престоят ми в ареста е залог за кариерата на един прокурор и поста на един министър".

Попитан кой е прокурорът и кой е министърът, Тракторът отговори - „като дойде време ще ви кажа всичко".

Според съдия Емилия Колева няма опасност Петров да се укрие, ако му бъде наложена по-лека мярка, но има опасност да извърши друго престъпление. Освен това свидетелските показания според нея засега потвърждават тезата на държавното обвинение.

Кадровото досие на Алексей Петров като офицер под прикритие съдържа 1 том секретни материали. Според съдията данните в досието не разколебават тезата на прокуратурата. От него не може да се направи заключение за конкретна дейност на Алексей Петров, смята съдия Емилия Колева.

От становищата на висши ръководители на ДАНС, сред които и Иван Драшков, работата на Алексей Петров е била без особено значение за националната сигурност, а инициативата идвала предимно от него.

Документите, които днес са постъпили по делото, са класифицирана информация и затова съдът е засекретил днешното заседание, обясни по-късно пред медиите адвокат Ина Лулчева.

Информацията е във връзка с работата на Алексей Петров в службите, уточни тя, като не пожела да конкретизира повече.

В документите се съдържа информация за работата на Трактора в НСС и ДАНС.

Според нас документите не са в пълнота, посочи още защитничката на Петров. Затова и адвокатите му са поискали днес съдът да изиска документите за работата на Алексей Петров в службите в пълен обем.

Няма "Октопод", няма доказателства за организирана престъпна група, смята Ина Лулчева.

Няма човек в България, който да е задържан 12 години след деяние, без да има криминални прояви през това време, каза още тя. Това, според адвокатите на Aлексей Петров, показва тенденциозност.

Защитата на Трактора разполага с 50-ина свидетели, които да оборят тезата на държавното обвинение. Иначе те искат по-лека мярка за клиента си заради стара травма от огнестрелан рана.

20 нови тома с доказателства са събрани по делото срещу Алексей Петров, обясни и адвокат Васил Василев. В десет от томовете били събрани документи от застрахователната компания „Лев Инс".

Припомняме, бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров се намира в ареста по обвинение за създаване и ръководене на организирана престъпна група, която се е занимавала с изнудвания, рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

Операцията на МВР и прокуратурата стана известна с името "Октопод".

Преди това обаче името на Алексей Петров нашумя, когато той предаде мистериозен доклад на ДАНС на премиера Бойко Борисов.