Оригиналът на доклад на ДАНС, изпратен на бившия премиер Станишев през октомври миналата година, е предоставен преди ден на настоящия премиер Бойко Борисов от Алексей Петров.

Това съобщи на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

Той каза, че Алексей Петров му го е предоставил като лоялен гражданин, който е получил доклада, чийто адресат е министър-председателят.

Докладът е поверителен и е изготвен в 5 екземпляра.

Първият е в ДАНС, а екземпляр 2 е изпратеният на Станишев, поясни Бойко Борисов.
Останалите са изпратени на съответните адресати - председателя на парламента, президента, главния прокурор. Тези три екземпляра са върнати в ДАНС.

„Това показва, че няма държава, няма специални служби, че всичко, което се пише или работи от самите притежатели на доклада бива давано да се чете и съответно да се предупредят тези лица и кръгове. И когато това лице е министър-председател на републиката аз не знам какъв коментар да направя."
                    Б. Борисов

Става въпрос за 30 страници доклад относно лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние на министерства, структури на държавната администрация, съобщи премиерът и отказа да даде повече информация за съдържанието.

Бойко Борисов уточни, че екземпляр 2 е изпратен на бившия премиер Станишев. Документът е създаден на 8 октомври в ДАНС - регистриран е, класифициран е и е подписан от длъжностни лица.

Екземпляр 2 е изпратен на бившия премиер на 10 октомври 2008 година с подпис чрез специална куриерска служба, като документът е бил запечатан в плик с надпис „лично".

След проверка в регистратурата за класифицираната информация на Министерски съвет се установило, че на 13 октомври документът е получен и регистриран с входящ номер, като номерът е поставен върху плика. 

На същата дата, без да е разпечатван пликът, документът е получен срещу подписа от Станишев.

В края на мандата на правителството служителят по сигурността на информацията при МС е изготвил протокол за наличието и съхраняването на класифицираните материали в регистратурата.

В протокола е посочено, че документът (екземпляр 2) не е върнат в регистратурата.

Аз получавам оригиналния доклад, който би трябвало да бъде върнат в ДАНС, където е първият екземпляр.", каза Борисов.
По думите му документът касае лица и кръгове, които атакуват държавата.

Самият Алексей Петров е посочен в доклада, а докладът се намира в неговите ръце, изтъкна Борисов.

Tой изрази възмущение, че докладът е излезнал от кабинета на министър-председателя, не е върнат и не е обявен за откраднат.

Според Борисов хората, за които се отнася доклада, били предупредени. „Премиерът е трябвало да информира полицията да търси крадците.", добави Борисов.

 "Някакви крадци вълшебници или вещици могат да се шмугнат, да влезнат в министерския съвет, да отключат касите, да вземат документа от там, но тогава викаш полиция, обявяваш, че е откраднат, че го няма и се търси крадеца.
А аз получавам оригиналния доклад, който би трябвало да бъде в ДАНС. Прокурорите работят по това, а това, което се проверява вече се знае. Как ще ги хванат. Те са вече предупредени и докато отиде прокуратурата - всичко се замъглява или се вземат необходимите мерки."

Бойко Борисов е категоричен, че този, който спасява „лицата и кръговете" трябва да си понесе отговорността.

Станишев е създал ДАНС като политическа полиция, смята премиерът.

Бойко Борисов съобщи, че веднага, след като е получил доклада от Алексей Петров, е поставил резолюция да се изпрати на главния прокурор и веднага да се направи проверка.

Борисов е категоричен, че за резултатите от проверката и изводите трябва да съобщи главният прокурор.

Припомняме, вестник "Галерия" публикува в първия си брой част от доклада, в който фигурират псевдонимите на министри, разработвани за корупция.