emaxpress
Дни след като общопрактикуващите лекари заявиха, че спират с протестите си, пациентски организации обявиха, че са готови да организират такива.

Това стана ясно на пресконференция с участието на представители на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, Националната асоциация на децата с диабет и Центъра за защита правата в здравеопазването, съобщава БиТиВи.

Протестът ще стане факт, ако законът за лекарствените средства в хуманната медицина влезе в пленарна зала в сегашния си вид.

Не искаме да излизаме на площадите, това е крайна мярка, но пациентите са подложени на психически натиск, което не е добре за тяхното здраве, коментираха представителите на пациентски организации.

Според тях и пациентите, и лекарите са се уморили от денонощното "люшкане" в пространството на думичката "ще".

Пациентските организации искат Националната здравноосигурителна каса да продължи да поема лекарствата за пациентите с хронични заболявания.

Основната ни цел е да спасим това, което вече сме постигнали, коментира Теодора Захариева, председател на федерация "Българки пациентски форум". Пациентските организации призовават и да се отблокира резервът на НЗОК.

Като ориентировъчна дата на евентуалните протести, представителите на пациентски организации посочиха датата, на която текстовете от закона ще се гледат в пленарна зала.

Позицията си организациите са посочили в декларация, която ще бъде внесена в Министерския съвет, Народното събрание, Министерството на здравеопазването и НЗОК.

Следващите действия на представителите им ще зависят и от това дали ще се срещнат с премиера и дали ще се осъществи реален диалог с отговорните институции.