Няма да се кандидатирам за втори мандат. Не мога да работя, когато усещам, че отсреща има недоверие.Това заяви ръководителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова, чийто мандат бе удължен до избора на нов шеф.

По думите й назначението на директор на Здравната каса винаги е политическо.

По повод на скандала покрай името на Стоян Тонев и източването на средства от Дерматологичната клиника на ВМА, Румяна Тодорова каза, че е наясно какво се случва, но НЗОК не може да направи нищо.

"Подавала съм сигнали, но това не променя нищо. Предлагаме различни правни и законови промени, но пак нищо. Това се нарича безхаберие. Не мога да променя нищо. Всеки ден се сблъсквам със стена. Не искам да коментирам дали има политически чадър в тези случаи. България е на това дередже, защото разни хора коментират неща, от които не разбират нищо", категорична беше Тодорова.

Румяна Тодорова каза обаче, че се надява министър Петър Москов да се справи и да разреши големият проблем, който е в законодателството. Според нея системата не е добре регулирана, а пробойните са на много места. "Не мога да кажа, че някой източва или лъже касата. За тези работи си има следствие и прокуратура", поясни тя

Като пример за недобро законодателство Тодорова посочи това, че Касата няма механизъм да си връща парите, а експертите не могат да проверят как болниците харчат парите си.
"Ние виждаме документацията и изплащаме парите. Нервирам се за много неща, но какво от това?", коментира тя. Трябва ежедневно да се следи и проверява къде отиват парите на здравно осигурените. Доверието в тази система спада с всеки ден. Хората не искат да си плащат здравните вноски, обясни Румяна Тодорова.

"Не може парите за здраве да надхвърлят няколко пъти БВП", беше категоричен шефът на касата. Парите за болнична помощ са доста повече от бюджета за 2014 година, но те са по-малко от реално изплатените пари на болниците за миналата година. Парите се разпределят на тримесечие.

"Бюджетите на болниците няма да се орязват с по 5% месечно", гарантира Тодорова.