Европа може да излезе от дълговата криза много по-силна, отколкото в началото й само, ако покаже кураж при прокарването на реформите - например да подобри конкурентоспособността.

Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел пред Долната камара на парламента (Бундестаг, б.р.) преди да замине за срещата на върха на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Европейските политици трябва да покажат кураж при прилагането на тежките фискални и структурни реформи, които са нужни за изправяне икономиката на континента на крака, подчерта Меркел.

Този кураж ще донесе промените, от които ние се нуждаем и следователно аз съм убедена, че Европа ще съумее да излезе от тази криза по-силна, отколкото бе в началото й", изтъкна Меркел.

Това е голяма мисия на нашето време", заяви тя малко преди да отлети за Брюксел.

Меркел, която се усмихваше, докато се обръщаше към германските депутати заяви, че Германия вече изплува по-силна от финансовата криза през 2008-2009 година.

Канцлерът приветства постигнатото споразумение между финансовите министри от ЕС, което се отнася до предоставяне на повече власт на Европейската Централна банка за надзор на банките в Еврозоната и подчерта, че „не може да не бъде дадена достатъчно висока оценка за постигнатото споразумение от финансовите министри от Еврозоната за законовата рамка и детайлите на общия надзорен механизъм за банките".

По думите й основните искания на Германия са приети.

Припомняме, рано тази сутрин 27-те министри след дълги преговори дадоха власт на ЕЦБ директно да упражнява контрол върху най-малко 150 банки - най-големите - от Еврозоната, също така да се намесва и в малките банки, ако има първи признаци на проблеми.

Ще имаме ясно разделение на отговорностите по отношение на валутната политика и банковия надзор", допълни тя.

Германия бе загрижена заради потенциален конфликт на интереси - ролята на ЕЦБ като надзорен орган и като „пазител" на валутната политика. Споразумението създава медиативна група за разрешаване на споровете с националните надзорни органи.

Берлин също искаше да запази първоначалния надзор над по-малките спестовни каси и кооперативни банки, които според новото споразумение няма да бъдат под директно наблюдение от страна на ЕЦБ освен, ако не се сблъскат с проблеми.

Новата система за надзор трябва да влезе в сила от 1 март 2014 година.

Меркел поясни, че вижда добри шансове за прилагане на ново облагане върху финансовите транзакции, което включва 11 държави-членки от Еврозоната.

Германският лидер също похвали реформените усилия на гръцкото правителство и поясни, че очаква финансовите министри от Еврозоната днес да одобрят предоставянето на нови заеми за Гърция.