След 14-часoви дискусии министрите на финансите на ЕС постигнаха съгласие за единен банков надзор в Еврозоната, съобщи БиБиСи.

Споразумението за финансовия механизъм, постигнато в Брюксел, се случва след месеци на тежки преговори между страните членки. То ще бъде представено пред лидерите на ЕС, които ще се срещнат по-късно днес.

Новите правила, залегнали в механизма, са сочени за жизненоважни за стабилизиране на еврото.

Като част от тях се предвижда единният надзорен механизъм да започне дейност от 2014 година. Също така Европейската централна банка ще има правомощия да затваря банки в Еврозоната, които не спазват правилата на механизма. Създава се и възможност спасителните фондове на Еврозоната да бъдат използвани в помощ на банкови институции в криза.

По време на снощното заседание Германия настоя единният надзор да важи само за по-големите банки, които извършват трансгранични операции и управляват значителни обществени средства.

Европейската комисия и Франция пък противопоставиха тезата, че за да е ефективен, общия надзорен механизъм трябва да обхване всичките над 6 000 банки в еврозоната.

Възникнаха и разногласия около заложената водеща роля на Европейската централна банка, отделно от това страните, които засега са извън еврозоната - като България - поискаха яснота за своето място в процеса, допълва кореспондентът на БНР в Брюксел.

Предвижда се те да могат да се присъединят доброволно към общия надзор, досега обаче не е предложена формула как освен равни задължения, те да имат и равни права. Оттам дойдоха и страховете за Европа на две скорости.

Влизането в сила на механизма ще стане възможно без промяна в европейските договори.

Така нареченият Единен Надзорен механизъм трябва да бъде първият етап от „банковия съюз", който бе приет от лидерите на ЕС с цел да съдейства за оправяне на недостатъците, свързани с тригодишната дългова криза и глобалната финансова криза, започнала през 2008 година.