И днес с пълна сила продължи задочният спор между бТВ и Булсатком.

Първоначално Булсатком изрази категоричното си несъгласие с вчерашното становище на bTV, мотивирано от изявлението на Музикаутор.

От бТВ твърдят, че винаги са били изрядни платци към Музикаутор, но са финансово потърпевши от забавянето на плащанията от страна на техни контрагенти.

В открито писмо до медиите от Булсатком споделят, че към днешна дата нямат никакви просрочени задължения към bTV.
Всички плащания винаги са извършвани съгласно падежните срокове и уговорките между нас. Последното плащане към bTV e направено на 2 януари 2013г. Не правим публично достояние точната сума заради търговска тайна, пишат от компанията.

Булсатком твърди, че разполага с официално писмо от бТВ, в което се декларира, че медийната група разполага с права да предоставя за разпространение телевизионните си програми и със сключените договори с операторите не нарушава Закона за авторското право и сродните права.

Не можем да бъдем държани отговорни за неуредени търговски взаимоотношения на bTV с трети лица, категорични са от Булсатком.

Междувременно от бТВ съобщиха в майл до news.bg, че разпространеният от оператора платежен документ по никакъв начин не внася яснота за размера на изплатената сума и не дава отговор дали това покрива пълния размер на задълженията, които той има към bTV.

Това е опит за представяне на частична информация в подвеждаща форма и вид като реални факти. Към момента Булсатком все още имат задължения към нас, описани в двустранните договори за 2012 година, увериха от телевизията.

Въпреки това бТВ дадоха ново предложение с цел да преодолят негативните последици за над милион техни зрители. Ръководството на bTV Media Group предложи на Булсатком продължаване на съвместния им договор.

Предложението съдържа възможно най-добрите ценови условия, при които медията може да продължи да създава качествени български сериали и да заплаща за най-доброто от световното кино и спорт, което представя на зрителите сега.

Срокът на предложението изтича на 21 януари. Разчитаме, че за това време кабелният оператор ще оцени направените отстъпки и преференциални условия и от своя страна също ще намери резерви, за да организира разпространението на каналите на bTV Media Group, без да увеличи цената на услугата си за крайните абонати, заявяват от телевизията.

бТВ гарантира, че при споразумение в посочения срок, милионите зрители на телевизията, които в момента са ощетени, ще получат сигнал във възможно най-краткия технологичен срок.

В крайна сметка от Булсатком счетоха, че предложеният от bTV стил е в разрез с добрата бизнес етика и уронва доверието на потребителите, затова компанията спира публичните изявления до приключването на новия кръг от преговори.

Въпреки че, по думите им, офертата от страна на bTV наистина е различна от предишната им, но с много малко, „дори може да се каже, че е почти същата", от Булсатком заявиха, че ще я обсъдят.
Ще проведем дискусия и след това ще вземем крайно решение дали да я приемем, при какви условия и варианти, категорични са от сателитния доставчик.