В засегнатите от пожарите общини на Стара Загора - Казанлък и Мъглиж е обявено бедствено положение.

Пожарът край мъглижката местност Каракос е прехвърлил път І-5 и в момента се е развил към землището на с. Черганово, където е спрян пред напоителен канал на няколкостотин метра от селото.

На място са съсредоточени сили и средства на пожарните от Казанлък, Стара Загора, Сливен, Нова Загора, Карлово, над 100 военнослужещи и служители на Дирекция Гражданска защита.
Пристигат противопожарни автомобили и водоноски от летище „Безмер" и летище „Граф Игнатиево".

По жп-линията София-Бургас в участъка Тулово-Казанлък в момента пътува противопожарен влак от Пловдив. Много граждани-доброволци са се притекли на помощ на гасителните екипи и охраняват фронта на пожара.

Организирана е готовност за евентуална евакуация на населението от северната част на с. Черганово при необходимост.

От Министерството на транвспорта съобщиха, че железниците имат готовност да се включат в гасенето на пожарите не само по линията Тулово- Казанлък. БДЖ разполагат с 4 специализирани влака, разположени в градовете София, Пловдив, Горна Оряховица и Варна. Те могат да гасят пожари, които са в непосредствена близост до железопътни релси, както и да пълнят пожарни коли.

Заради усложняващата се обстановка във връзка с пожарите в Казанлък временно е спряно движението по направленията Стара Загора- Казанлък и Гурково- Мъглиж.

От 16.30 днес временно се спира движението по главен път І-5 в участъка Стара Загора-Казанлък. Товарните автомобили, идващи от Стара Загора, ще бъдат отклонявани още на разклона за с. Змейово. Леките автомобили, движещи се по това направление, ще бъдат отклонявани по маршрут Стара Загора - Ягода - Ръжена - Кънчево - Розово - Бузовград.

Преустановява се временно и движението на товарни овтомобили и по пътя Нова Загора - Гурково - Мъглиж. Леките автомобили ще бъдат отклонявани през Ръжена - Кънчево - Бузовград - Казанлък.

Продължават усилията на противопожарните екипи и в други райони на страната.

Плевенските спасители започват да гасят пожар в землището на севлиевските села Агатово и Деветаки. Там горят храсти, стърнища, засегната е и част от гората.

Противопожарни екипи от Пловдив са изпратени спешно за гасене на пожарите в община Първомай. Пожарът е засегнал гората между селата Буково и Искра, в полите на Родопите.Пожарът при Буково е локализиран, усилията са насочени към посоката към село Искра.

Пожарът при Павликени е засегнал около 400 дка широколистна гора, там работят спасители от Велико Търново. Те, заедно с колегите си от местните противопожарни служби предприемат мерки за ограничаване на стихията.

Продължават акциите по загасяване на пожарите в землищата на монтанските села Горно Белотинци, Охрид и Василовци, където днес бяха насочени спасителни екипи от Монтана.

Овладян е пожарът в подстанцията край Бойчиновци, която има ключово значение за доставянето на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй".

Все още не са погасени пожарите в районите на Угърчин и Търговище.

Военнослужещи от Българската армия продължават да помагат в потушаването на пожари.