Нефтено петно е забелязано днес в река Дунав край град Дунавци, област Видин, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана.

замърсяването е с неясен произход. По информация от Гранична полиция - Видин, към 7:05 ч. петното е регистрирано на км 794 - 780.

Според сигнала петното е с дължина около 10 километра, то се предвижва по течението на реката и се очаква в ранния следобед да навлезе в монтанската част на реката.

Експерти от Регионална лаборатория - Монтана към Изпълнителната агенция по околна среда София са взели проби от водите за анализ. Резултатите ще бъдат оповестени от Басейнова дирекция за управление на водите в Плевен.

Експерти от Басейнова дирекция - Плевен, които са на място в град Дунавци, петното по река Дунав е разкъсано и разнесено. Предполага се, че петната са от нефтопродукти, предвид миризмата, която се усеща.

Към момента те се движат между Арчар и Лом. Наблюдават се отделни разпокъсани петна, с големина между 2 и 4 кв.м. с ниска плътност. При километър 776 са взети проби от водата на десен бряг, средата и ляв бряг.

Изпратено е предупреждение чрез Системата за ранно предупреждение за инциденти по река Дунав до ситуационните центрове на Румъния, Молдова и Украйна. Своевременно са уведомени всички компетентни институции.

Поддържа се връзка с Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" и Изпълнителна агенция "Морска администрация".  В Министерството на околната среда и водите се очакват, в най-кратки срокове, от двете агенции информация относно предприетите от тях действия във връзка със ситуацията.

Припомняме, продължава регулярният мониторинг на водите на Дунав, който се прави след инцидента от 11 февруари с баржа, натоварена с торове в румънското пристанище "Молдова Веке".