Бюджет 2010 бе приет след 17 часа дебати, при хипотеза на спрял часовник.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Симеон Дянков благодариха на депутатите, че са приели бюджет 2010 само за един ден        

Припомняме, на 17 ноември най-важният закон в държавата беше приет на първо четене в Народното събрание без никакво обсъждане.

 Парламентът гласува да бъде удължено времето за пряко излъчване на пленарното заседание от БНТ 1 и БНР, но скоро след това гласува излъчването да бъде спряно, съобщи БТА.

В пленарната зала бяха премиерът Бойко Борисов и част от кабинета.

Бюджетът се приемаше от всички партии, без БСП и ДПС.

Парламентарната група на "Ред, законност и справедливост" напусна парламента поради отхвърлянето на предложението им за намаляване на средствата за администрацията на президента с 1 млн. лв. 

 Парламентарната група на Коалиция за България също напусна пленарната зала заради неприети техни предложение, но по-късно се върнаха.

Румен Такоров от левицата беше отстранен от пленарното заседание заради неприлично поведение и гласуване с чужда карта..

Коалиция за България ще сезира Конституционния съд заради текст от бюджет за 2010 г., позволяващ на правителството да намалява разходите без санкцията на парламента

Нямаше изненадив тезите на основните политически сили днес. Няма и сериозни обрати от предварително обявените намерения за финансови параметри. oт вчера е ясно, че бюджетът за следващата година ще бъде обнародван от президента Първанов, който обяви, че няма да налага вето в условия на финансова криза.

Приходите в държавния бюджет за 2010 година ще бъдат 17 млрд. и 142 млн. лева. Това е със 70 млн. лева повече заради вдигането на акциза върху хазарта. Допълнителните средства ще бъдат дадени за здравеопазване. Разходите са над 8 млрд. лева.

През 2010 се запазва плоският данък и няма да има необлагаем минимум. ДДС остава 20%, а корпоративният данък - 10%. С ДДС ще се облагат и адвокатските услуги. Осигурителната вноска се намалява с 2 процентни пункта, което ще облекчи и работника, и работодателя.

Акцизът върху цигарите и върху хазарта се вдига, на твърдия алкохол се запазва.

МС ще може да отпусне до 80 милиона лева за премиране на тютюнопроизводителите след 30 юни 2010 г. , но ако не се влошава утвърденото бюджетно салдо.

Заплатите в бюджетната сфера няма да се увеличават, а пенсиите на хората над 75 години ще бъдат повишени с до 50%.

През следващата година се запазват еднократните помощи при раждане за майките студентки и за майките на близнаци.

Отложено за по-късно е гласуването на облекченията за млади семейства с ипотечни кредити и наказанията при неверни данни при деклариране на доходите. 

Не приеха предложението издръжката на децата с увреждания в семейна среда да е същата като тази в социалните домове.

Отпада продажбата на държавни ценни книжа на граждани.

Дебатите в залата се съсредоточиха около това дали да се предвидят повече пари от данъчни приходи.

От БСП и ДПС настояваха за увеличаване на приходната част. От ДПС поискаха 500 млн. за тютюнопроизводителите, като изчислиха, че всеки ,който гледа тютюн ще работи само за осигуровките си.

Депутатите приеха бюджетите на общините за 2010 г като общата сума за делегираните от държавата дейности към общините са 1 876 907,6 хил. лв.

Парламентът прие 14 600 000 лева трансфер към общините за зимно поддържане и снегопочистване на пътищата.

Над един милиард лева са предвидените от държавния бюджет средства за специалните служби за 2010 г.

Парламентът не прие предложенията на правителството да отпадне безплатното пътуване в градския транспорт на служителите на МВР, ДАНС и  ГД "Изпълнение на наказанията".

Депутатите приеха бюджета на съдебната власт. В него догодина са предвидени 95 милиона приходи при почти 388 милиона разходи.