Бюджет 2010 е разработен в трудни за страната икономически условия и необичайна за световната икономика несигурност, заяви премиерът Бойко Борисов при представяне на бюджет 2010 пред депутатите.

Това налага изработването на балансиран национален бюджет, чиито параметри са съобразени с целите на фискалната политика и преодоляване на негативните ефекти от финансовата криза, подчерта той.

Очаква се, по думите му, възстановяване на националната икономика през 2011 година.

Със 146 народни представители в пленарната зала започна извънредното заседание на парламента. Днес депутатите гледат на пъвро четене Бюджет 2010.

Премиерът Бойко Борисов бе точен и в 9.30 дойде да слуша представянето на бюджет 2010 в пленарна зала.
Той влезе в залата и помаха с ръка за поздрав към депутатите от ГЕРБ.

Без дебати Бюджет 2010 приет на първо четене със 135 "за" и 44 "против" гласа.
Добромир Стойнев от КБ бе категоричен "Това е антисоциален бюджет". Според него този бюджет ще доведе до обедняване на хората

В началото на парламентарния ден червената депутатка Мая Манолова поиска присъствието на министър-председателя.
Несериозно е да се разглежда бюджета, без присъствието на премиера, заяви Манолова.

Парламентарният шеф Цецка Цачева информира групата на социалистите, че в 9.30 Бойко Борисов ще присъства в пленарна зала.

Планираните приходи по консолидираната фискална програма за 2010 г са в размер на 26,4 млрд. лева, което е с 19% по-малко от програмата за 2009 и с около 435 млн. лв. повече от очaкваното изпълнение към 31 декември 2009 година, каза още Борисов от парламентарната трибуна.

Правителството се ангажира с поддържане на балансиран финансов бюджет, в който не са включени средствата от европейските фондове, обясни министър-председателят.

Борисов представи и приоритетните области за финансиране - социално осгуряване 15,1%, 4,2% от БВП отива за образование, 1,6% за околна среда.

Предвижда се запазване на минималната работна заплата от нивото от 2009 година на 240 лева, изтъкна министър-председателят.

Дянков изработил най-добрия бюджет в ЕС.
                               Още....

С по-гъвкав механизъм според Бойко Борисов ще се актуализират пенсиите.

По думите на премиера през следващата година се очаква спад в икономическия ръст като възстановяването на положителното развитие на икономиката се очаква през 2011 г.

Мерките, които взима правителството, са насочени към дисциплиниране на фискалната политика, заяви още пред депутатите премиерът Борисов.

През следващата 2010 година правителството ще разполага с по-малко ресурси за реализиране на секторни политики, обясни Бойко Борисов.

Очаква се догодина да бъдат възстановени парите от ЕС за директни плащания за земеделие, допълни той.

Основен приоритет за 2010 година, по думите на министър-председателя, е максимално усвояване на средствата от ЕС при прозрачни процедури.

Според него намаляването на осигурителната тежест с 2% е една от основните мерки, резултатът от която ще бъде най-силен.

Стремеж на правителството е увеличаване на приходите и изсветляване на икономиката.

В началото Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия, представи доклад на комисията за Бюджет 2010.
В него са предвидени мерки за постигане на устойчивост на макроикономическата система.

Сред тези мерки са запазване на валутния борд и фиксиран курс на лева към еврото до влизане в еврозоната.
Също така сред мерките е и поддържането на балансиран бюджет, както и активизиране на дейността за присъединяване на България към ERM II и за въвъеждане на еврото в България след изпълняване на критериите от Маастрихт.

Припомняме, сред ключовите моменти в проектобюджета е увеличаване на здравната вноска и орязване на някои от социалните придобивки за населението.
По-малко пари са предвидени и за научните институти.

Това е и първо заседание на новия депутат от Коалиция за България Димитър Горов, който влезе на мястото на Евгени Узунов- напуснал парламента, за да се отдаде на работата си само в БСП.

Председателят на НС Цецка Цачева прочете искането на Митхат Табаков и Гюнай Сефер, които сами се отказват от депутатския си имунитет, заради разследване срещу двамата депутати от ДПС.