Министърът на здравеопазването Мирослав Ненков получи зелена светлина от правителството да проведе процедура на договаряне без обявление за доставка на шествалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б в изпълнение на Имунизационния календар на България. Това съобщават от правителствената информационна служба.

Припомняме, договореният доставчик не може да предаде 5-валентни ваксини до декември, а 6-валентни. Предлаганите от него медикаменти обаче не са регистрирани в позитивния лекарствен списък и не може да бъдат закупени с обществени пари. Именно това наложи Министерството на здравеопазването да премине към директно договаряне на 40 000 броя 6-валентни ваксини за бебетата.

От 1 април тази година осигуряването на ваксини за задължителни имунизации и реимунизации е прехвърлено от НЗОК към Здравно министерство. Това става в резултат на законодателни промени. В изпълнение на това задължение МЗ проведе две открити процедури по реда на Закона за обществените поръчки тази година, които завършиха без резултат.

Към настоящия момент всички деца, родени след 01.06.2014 г., подлежат на имунизация с шествалентна ваксина. С оглед на непредвидените обстоятелства тези деца все още не са имунизирани. Неимунизирането крие сериозни рискове от възникване и разпространение на тежки ваксинопредотвратими инфекции, свързани с висока смъртност и инвалидизация.

Шествалентната ваксина се използва за провеждане на основна имунизация в три приема на децата, родени след 01.06.2014 г., като с нея се постига имунизационна защита срещу социалнозначими заболявания. Натрупването на неимунизиран контингент ще доведе до възникване на взривове и епидемии от заразни заболявания, застрашаващи живота и здравето на децата, коментират от „Дондуков" 1.

На 8 октомври Здравното министерство обяви процедура на договаряне без обявление за доставка на шествалентна ваксина в пълно съответствие с изискванията на Закона за обществените поръчки. Отправена е покана до „ГЛАКСОСМИТКЛАЙН" ЕООД, който лично или чрез своите упълномощени представители за България да участва в процедурата по договаряне. Срокът за представяне на оферти е бил 17,30 ч. на 14 октомври. Всичко това е направено с оглед на живота и здравето на новородените деца и в съответствие със задължението за осигуряване на ваксини.

В случай, че в определения срок няма представена оферта и няма участник в процедурата, каквито индикации има от страна на поканения участник, това обстоятелство отново ще постави МЗ пред невъзможността да изпълни своето законово задължение за осигуряване на жизненоважната ваксина. Поради това министерството ще проведе процедура на договаряне без обявление за доставка на шествалентна ваксина.