Министерството на здравеопазването преминава към директно договаряне на 40 000 броя 6-валентни ваксини за бебетата. Според здравния министър Мирослав Ненков това количество ще стигне за имунизацията на новородените до края на 2014 година.

Въпреки това стана ясно, че процедурата в момента е на ниво „предварителни разговори". В нея могат да се включат всички, които имат възможност да доставят ваксини.

Още преди няколко седмици от Здравното министерство изразиха опасенията си, че ваксините могат да свършат и тогава ще се наложи новородените да излизат от отделението неваксинирани.

Припомняме, ситуацията е такава, че договореният доставчик не може да предаде 5-валентни ваксини до декември, а 6-валентни. Предлаганите от него медикаменти обаче не са регистрирани в позитивния лекарствен списък и не може да бъдат закупени с обществени пари.

За да реши в момента проблема с ваксините, Здравното министерство започнало процедура по директно договаряне, за да набере нужните дози. Това действие обаче срещнало ответна реакция и доставчикът, който в началото е бил избран, обжалвал решението на здравния министър за прекратяване на процедурата.

Ненков е обезпокоен, че след излизане на решението на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), което според него ще е в полза на министерството, може да последва обжалване. Това означава месеци МЗ да не може да направи никаква положителна стъпка към доставка на ваксини, смята Мирослав Ненков.

Като министър на здравеопазването е взел решение да стъпи върху Закона за обществените поръчки, който позволява в екстремни ситуации като тази да се пристъпи към директно договаряне, независимо от обжалването на този търговец. Ненков обясни, че ако търговецът заведе дело, то ще е персонално срещу него, а не в качеството му на министър на здравеопазването. В този случай, ако търговецът спечели, Мирослав Ненков ще олекне с 15 000 лева.

Прецених, че мога да изтегля потребителски кредит и да платя глобата, но не мога да си позволя да чакаме някой да ни поставя на колене Министерството на здравеопазването като институция или мен лично", коментира самият той.

Ненков обясни, че когато не може да бъде изпълнена обществената поръчка, законът позволява да бъде потърсено пряко договаряне, което касае количеството ваксини само до края на 2014 година.

Едновременно с това в здравното министерство са стартирали процедура по имунизационния календар, свързана със списък на заболявания, срещу които България имунизира бебетата. Всъщност се оказва, че това е практика на целия Европейски съюз.

Според Ненков имунизационният календар ще даде свобода на следващото ръководство на МЗ, а и на бизнеса, да подбере такива ваксини за децата, каквито са налични.

По думите на Ненков технологията в производството на този вид продукти е такава, че следва своя производствена логика и цикличност. Кратките договори, които се сключват са пречка за изграждането на по-дългосрочна програма на системата за детска ваксинация. Здравният министър посочи, че другите държави сключват договори за по 2-3 години и производителите ги включват в плановете си.

Здравното министерство вече е стартирало подготовката на обществена поръчка с по-дълъг хоризонт от една година, чиято цел е да осигури ваксини за бебетата за следващите 2-3 години.

Имаме светлина в тунела", успокоява Ненков във връзка с осигуряването на ваксини за новородените.

Зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева пък увери, че цената, на която ще се договарят директно ваксините, няма да е по-висока от обявената в позитивния лекарствен списък.

Все пак ръководството обяви, че вчера доставчикът изразил някакво намерение да достави ваксината в позитивния лекарствен списък до края на ноември. Според здравния министър обаче това е все едно „да има намерение да си купи джипка, но ако го глобят 15 000 лв."

Ненков недоумява защо един доставчик прави обжалване, ако не може да изпълни задълженията си по договор. „Целта е да бъда поставен под обществен натиск и да се съглася да закупя с обществени средства препарат, който не е в позитивния списък на лекарствата", съзря служебният здравен министър.