Свидетели сме на едни изключително мръсни избори. Това обяви лидерът на БСП Михаил Миков на пресконференция в партийната централа след изборите.

Никой не знае каква е избирателната активност на тези избори. Последните данни са от 17,00 часа вчера. Оттам нататък, по мнението на Миков, има натаманяване на данните. Според червените има голям процент недействителни бюлетини. Многобройни са нарушенията на закона, каза още Миков. Имало възможност, по думите му, за обжалване на изборни резултати по места.

Отговорността за случилото се в Арена Армеец е на Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, според Миков. Иначе партията му се доказала като единствен възможна лява алтернатива на днешното дясно управление. Нашето място е в опозиция, категоричен бе Михаил Миков. В изборите няма политика. В такива мръсни избори политическото няма значение, притеснен е соцлидерът.

Всякакви оправдания от технически характер не могат да прикрият умишленото създаване на хаос с цел внушаване на определени резултати в изборната нощ преди да са ясни резултатите от преброяването, подчерта лидерът на червените.

Вина за загубата на лявото от БСП виждат и в АБВ, които през цялата кампания играели срещу столетницата. На места хората на Първанов издигали кандидати, които видимо нямало да постигнат успех като целта била да се разединят левите избиратели, според Михаил Миков. Той е на мнение, че в тези „мръсни избори" роля са изиграли сделките, разпределението на обществени поръчки, купуването на бедни граждани, манипулирането, черният ПиАр, внушенията и задкулисните граждани.

Министрите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев да понесат отговорност, ако не те, то премиерът, настояха още от Позитано 20.

Изборният процес в София беше опорочен, категоричен бе и лидерът на столичните червени и общински съветник на БСП в СОС Калоян Паргов. Той недоумява как ще се чувстват общинарите на ГЕРБ при целия хаос и съмнения около резултатите. „Това не са избори. Това не прилича на демократична държава, това не прилича на демократична европейска столица", недоволен е социалистът.

Голяма част от чувалите с бюлетините не са запечатани, както повелява законът, според негови данни. Ако трябва, ще сме и по-шумни в София, това не се търпи, категоричен бе общинарят.

По темата за референдума червените не са си променили позицията и в зала ще са против електронното гласуване. Референдумът си изигра ролята, достатъчно усложни изборите, коментира лидерът на столетницата. Народът, по мнението му, се произнесъл, заявявайки с вота си „не ни занимавайте нас с този въпрос".

Идея, която да отклони вниманието. Така червените определиха предложението на ГЕРБ за промени в Конституцията за депутатския имунитет.

Прави впечатление, че снощи реалитито на Волен Сидеров подмени това, което се случи в изборните секции, недоволен е лидерът на БСП. Според настоящия текст на основния закон при достатъчно наличие за извършено тежко престъпление може да бъде задържан и народен представител. Снощи това беше заварено включително и от министъра на вътрешните работи, обясни Миков.

И сега действащата Конституция дава възможност при хулиганство на депутат да се намеси прокуратурата. Институциите обаче бездействали, за да се поддържа живо реалитито на Сидеров според соцлидера. Той не разбира призива да се променя Конституцията заради лидера на Атака, след като самият той подкрепи измененията в основния закон, предложени от мнозинството.