Лидерът на "Атака" Волен Сидеров отново нахлу в НАТФИЗ, съобщи Нова телевизия.

По неговите думи, причината е, че студент от театралната академия е посегнал на негов човек и той е отишъл да му потърси сметка.

От своя страна студенти във ВУЗ-а викаха "Вън" и "Моля да напуснете академията".

Ректорът на НАТФИЗ проф. Любомир Харачев също е на място в учебното заведение и прави опити да изведе навън атакистите.

Екипи на полицията са изпратени отново във висшето учебно заведение. Iамият вътрешен министър Румяна Бъчварова също е пристигнала на място заедно с главния секретар на МВР Георги Костов.

Малко след 23 часа полиция изведе лидера на "Атака" от сградата. Улиците "Раковска" и "Гурко" са блокирани, а полицията влезе във физически контакт с бутащи се пред вратите на университета хора - предимно съпартийци на Сидеров, но и студенти.

Любителски снимки, разпространени в социалните мрежи показват, че при извеждането си Волен Сидеров е бил ранен по лицето, като има отток на едното око. Ударът е бил от страна на служител на реда.

Също според непотвърдена официално информация майката на детето на Сидеров, Деница Гаджева също е била в сградата на НАТФИЗ.

Моля, приберете се вкъщи, призова от мястото на инцидента Румяна Бъчварова. Министърът обеща на всички насъбрали се студенти и граждани, че ще направи всичко нужно по случая.

В момента, в който заработи парламентът, уверявам ви, няма да оставя нещата така, зарече се МВР шефката.

Защо не дойде вкъщи с депутатската картичка, попита председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Моля всички да се успокоят, призова тя, като обяви, че, гледайки по телевизията действията на Сидеров, изглеждало ужасно.

Нека да си свършим работата, каквото зависи от мен и колегите ми го гарантирам, зарече се Бъчварова.

Студенти и актьори поискаха имунитетът на Сидеров да бъде незабавно снет.

"Дайте го на нас" и "Ще нощува ли в ареста" скандираха присъстващите, а шефът на МВР Румяна Бъчварова остава на място и след утихване на напрежението, за да говори със студентите. Те обявиха, че няма да си тръгнат, докато не се уверят, че тя е на тяхна страна.

Припомняме, в петък Сидеров нахлу в академията и влезе в пререкания със студенти и преподаватели. Тогава Сидеров дори блъсна момиче, което искало да заснеме случващото се с телефона си. Очевидците на случката дадоха обяснения пред полицията.

Снимка 401455

Това е поредната показна акция на лидера на "Атака" в рамките на кампанията за местните избори, като преди десетина дни той направи "проверка" за разпространение на наркотици в един от търговските обекти в близост до централата на партията.

Междувременно новината за извеждането на Волен Сидеров от НАТФИЗ бе посрещната с аплодисменти от намиращите се в НДК журналисти и политици.

Волен Сидеров се намира на безопасно за него и за хората място. Това пък стана ясно от думите на главния секретар на МВР Георги Костов.

"Причината за този инцидент е "всенародната любов" към Волен Сидеров, пресметна Костов. Главният секретар потвърди, че партийният лидер е вкаран в автомобил на полицията, но не стана ясно каква е съдбата на Сидеров след това. Според Костов служителите му са предотвратили по-сериозни инциденти.

За разлика от Сидеров, студентите по това време работят, коментира пък председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Той си обясни поведението на Сидеров с ниския му рейтинг. "3% е страшен рейтинг", изтъкна Мутафчиев и заяви, че цялото поведение на Сидеров се дължи единствено и само на търсене на ПР.

Мутафчиев заяви също, че не може да се търпи повече такова поведение от страна на депутат и реторично попита "Защо не дойде вкъщи така, а?".

Лично Христо Мутафчиев заяви, че не само ще подкрепи протеста на студентите утре, но и лично ще поиска имунитета на лидера на "Атака".

Утре МВР ще даде официален брифинг по случая. А студентите от НАТФИЗ организират протест пред Народното събрание с искане имунитетът на Волен Сидеров да бъде свален.

По разказите на очевидци на случилото се, пазачът няколко пъти помолил Сидеров и неговите хора да напуснат НАТФИЗ, но депутатът извадил карта и обявил, че може да влиза навсякъде. По думите на студентка, станала свидетел на цялата случка, тя и колегите й помолили поне снимащите около Сидеров да напуснат, тъй като те не се ползват с депутатски привилегии, но това не се случило.

Това е активно мероприятие на Сидеров, сигурно да отклони вниманието от референдума, обяви пък преценката си гражданин, който е видял развилнелия се политически лидер по телевизията и е дошъл на мястото на инцидента да изрази мнение. Аз съм изключително възмутен от този народен представител, категоричен бе младият мъж.

Във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова коментира случката: За съжаление и тази вечер сме свидетели на недопустимо поведение на политици, представители на парламентарно представена партия, заедно с техния лидер, в национална образователна институция. Недопустимо е политици да се крият зад имунитета си, за да тормозят граждани.

НАТФИЗ е сцена за младите артисти на България, а не за политици, които не намират друг начин да привличат внимание освен със своето арогантно поведение. Депутатските карти не са пропуск за безнаказаност, а за отговорност към хората.

Впоследствие стана ясно, че е задържан мъж, който е предполагаемият нападател на Сидеров.

От МВР съобщиха, че в 21.56 и в 22.10 часа са подадени сигнали на тел. 112 - от охраната на НАТФИЗ и от ректора проф. Любомир Халачев. Поискано е съдействие от полицията поради нахлуването в сградата на група, нарушила автономността на висшето учебно заведение.

След като беше изведен от НАТФИЗ, Сидеров се качи на линейка, за да стигне от 1 РПУ до "Пирогов", където да бъде прегледан. Според твърденията му, той е бил ударен при принудителното му извеждане от сградата на НАТФИЗ.

Пред медиите Сидеров обяви, че е бил пребит от полицията, а на въпрос какво е търсил в театралната академия късно вечерта в неделя, отговори, че е изпълнявал граждански си дълг. Според него, във висшето училище се разпространяват наркотици.

Веднага след отпътуването на линейката адвокатът на "Атака" и на самия Сидеров - Явор Нотев, заяви, че клиентът му бил малтретиран, с разкъсани дрехи и наранявания от влаченето по улица "Раковски" от полицаите.