От федерация „Металици" към КНСБ обявиха, че ръководството на „Кремиковци" е въвело извънредно положение в комбината.

От тази сутрин „Кремиковци" на практика е спрял да работи, тъй като е преустановено подаването на газ. То е под безопасния минимум.

Ако още днес не бъде възстановено подаването на газ в необходимото количество, има опасност от взривове, заяви Ренета Петрова, заместник-председател на федерация „Металици".

Васил Яначков, лидерът на синдикалистите в „Кремиковци", посочи за news.bg, че според изпратено писмо от „Булгаргаз", на първи август подаването на газ за комбината ще бъде спряно.

Подаването на газ от един месец е намалено до минимум - 20 000 куб.м. на час, така че да може да се поддържа състоянието на газоходите.
Но в следващите дни вече ще съществува реална опасност, обясни Яначков и посочи:

"Извънредното положение в „Кремиковци" е реално", „Реална опасност има и за възникване на трагичен инцидент".

По думите му не става въпрос единствено и само за дълговете на комбината, които към момента са 20 милиона лева към „Булгаргаз".
Синдикалистът посочи, че в момента става едно хаотично спиране на инсталациите в различни заводи на комбината и ръководителите са истински притеснени.

По принцип, по думите на Яначков, за да не представлява опасност спирането на работата на предприятието трябва да се извърши по определен план и постепенно, което е сравнително продължителен процес.
„В момента опасност има и тя е съвсем реална", повтори няколко пъти Васил Яначков.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че няма да допусне „Кремиковци" да спре работа. Той е поканил на среща утре представители на синдикатите, на ръководството на „Кремиковци" и на кредиторите. 
                          Още... 

По думите на синдикалистът „Кремиковци" е докаран до закриване и това се дължи най-вече на „глупавите действия на министерство на икономиката и енергетиката, които се хванаха на хорото на Александър Томов".

Яначков заяви, че според него няма надежда и в процедурата по несъстоятелност, тъй като МИЕ смята да назначи трима експерти, които ще бъдат „като орел, рак и щука".

Припомняме, вчера съдът разгледа искането за несъстоятелност и ще обяви решението си до седмица.
Според адвоката на украинския бизнесмен Константин Жеваго вероятността за обявяване на предприятието в несъстоятелност е много голяма.

Според синдикалисти може да се стигне и до евакуация на работници, ако бъде преценено, че опасността е твърде голяма.

Припомняме, още преди няколко седмици експерти от синдикатите предупредиха за евентуален огромен взрив, предизвикан от слабо подаване на газ.
Челопечене ще бледнее пред това, което би могло да стане в комбината, заявиха още синдикалистите.

Според водещите капацитети в тази област, при намаляването на газоподаването под 20 хил.куб.м./час съоръженията не могат да бъдат натоварени, което крие опасен риск от сериозна авария в системата, която неминуемо ще предизвика грандиозен взрив.

Няма никаква опасност от аварии в „Кремиковци", е заявил оперативният директор на комбината Пламен Стоянов, цитиран от БНР.

По думите му, подаването на газ, ток, суровини е в минималните граници за поддържане на дейността.

В „Кремиковци" са получили писмо от „Булгаргаз", че подаването на газ за комбината ще бъде спряно от 1 август.

В декларацията, федерация „Металици" към КНСБ поиска държавата да заяви категорично зад кой от кандидат-купувачите застава, както и да въздейства върху държавните монополисти „Булгаргаз", НЕК и БДЖ да продължат доставката на газ, ток и превозни услуги.

В момента управителният съвет на „Кремиковци" решава какво може да предприеме ако се премине към спиране на работата в комбината.