Турция предупреди, че ще сведе до минимум сътрудничеството си с Израел след инцидента при рейда на военноморските сили в Средиземно море отпреди дни. За това съобщи турският вицепремиер Бюлент Аринк, цитиран от БиБиСи.

По думите му ограничаването на двустранните отношения ще бъде предимно в сферите на икономиката и отбраната. Ние сме изключително сериозни по този въпрос, подчерта Аринк. Въпреки това, той посочи, че комуникацията между двете страни не може да бъде изцяло прекъсната.

Като държава ние не можем изцяло да игнорираме държава, чието съществуване признаваме, допълни Аринк.

Световните медии не пропускат да припомнят, че двете държави задълбочиха връзките си чрез подписването през 1996г. на споразумение за военно сътрудничество. Редица израелски компании работят с такива в Турция, отбелязва АП и дава за пример факта, че голяма част от екипировката на турските военни се изработва именно в Израел.

На практика, след изказването на вицепремиера  съществуването на всички тези отношения се поставя под въпрос.

Междувременно големите турски градове за пореден ден станаха арена на масови демонстрации срещу Израел. В Анкара се събраха стотици хора, които развяват знамена и транспаранти с обидни квалификации към Израел.

10 000 са демонстрантите в Истанбул, които скандират лозунги в подкрепа на Хамас.

Припомняме, вчера Израел обяви, че няма да пречи да се сформира международна комисия, която да разследва инцидента с Флотилия на Свободата.

И до момента няма яснота по въпроса кой пръв е открил огън по време на щурма.
От пропалестинска страна вече има признание, че някои от активистите са взели оръжие от израелските военни, но не го били използвали, а изхвърлили през борда.

Днешното изказване на турския вицепремиер е сигнал за задълбочаването на конфликта между двете страни. Почти веднага след инцидента с флотилията, Анкара отзова посланика си от Израел и отмени планираните съвместни военни учения.