Бургаският окръжен съд осъди на 20 години затвор Любомир Симеонов за убийството на банковата служителка Павлинка Йовчева, съобщава Burgas.utre.

Припомняме, през септември 2013 г. 57-годишният Симеонов уби банковата чиновничка от бургаския клон на „Уникредит Булбанк" Павлинка Йовчева. Обвинението за убийство бе придружено с две тежки квалификации, за които бившият военен можеше да получи и доживотна присъда.

Събраните доказателства сочат, че престъплението е извършено предумишлено, вторият безспорен факт е, че жертвата е длъжностно лице. Симеонов е обвинен, че е придобил и държал оръжие без да има разрешително. Близките му твърдяха, че той е извършил убийството, тъй като бил изнудван от банкерката и нейни колеги да подпише договор с определена строителна фирма.

Бившият военен беше признат за виновен по двете обвинения - за убийството на жената и за притежание на незаконно оръжие. Той трябва да изтърпи присъдата си при първоначален строг режим. Любомир Симеонов трябва да заплати и общо 300 хил. лв. кръвнина на роднините на убитата Павлинка Йовчева.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Бургас.