Прокуратурата в Бургас внесе в съда обвинителния акт срещу Любомир Симеонов. Обвинението за убийство е придружено с две тежки квалификации, които могат да означават доживотна присъда за бившия военен, съобщава 24chasa.bg.

Припомняме, през септември 2013 година 57-годишният Симеонов уби банковата чиновничка от бургаския клон на „Уникредит Булбанк" Павлинка Йовчева.

Събраните доказателства сочат, че престъплението е извършено предумишлено, вторият безспорен факт е, че жертвата е длъжностно лице.

За престъпление по чл.116, ал.1, т.1 и т.9 законът предвижда престъплението от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, уточняват от държавното обвинение.

Симеонов е обвинен, че е придобил и държал оръжие без да има разрешително. Изяснено е, че  през юли 2013 г. в Павел Баня той е купил пистолена от  неизвестни лица. Оръжието е българско производство - изработен е от фирма  "Арсенал". Той го е предал доброволно след престъплението заедно с боеприпасите.

По време на съдебния процес Симеонов заяви, че е извършил убийството „заради държавата и заради хората". Той призна пред съда, че внимателно е обмислил и планирал убийството на Йовчева и подчерта, че не е застрелял банкерката заради изгубени пари, а заради това, че през последните години тя и нейни колеги от клона на кредитната институция в Карнобат системно са го изнудвали.