След вчерашната "бурна" събота, в която премиерът Станишев обяви оставките на двама министри и структурни промени в кабинета, а часове по-късно Изпълнителното бюро на БСП подаде остваки, днес започнаха два висши форума в два от коалиционните партньори - конгрес на НДСВ и пленум на БСП.

В зала 1 на НДК навършващият 78 години Коста Цонев откри извънредния конгрес на жълтата партия.

Основните теми, които ще бъдат разисквани са промяна на името на партията, гласуване на промени в устава и избора на ново ръководство на НДСВ.

Показателно е присъствието сред гостите на премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев, лидерът на ДПС Ахмед Доган, министърът на вътрешните работи Румен Петков, председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и други.
Гост е и Любиша Георгиевски, председател на македонския парламент.

Станишев е в НДК час преди да отиде на "Позитано" за пленума на социалистическата партия.
Червените трябва да направят отчет за участието на изборите за европарламент, както и да начертаят основните насоки на предстоящата кампания за кметове и общински съветници.

Министър-председателят Сергей Станишев, след като поздрави участниците в конгреса на НДСВ, подчерта, че има два конгреса, които преследват една цел - защото ние сме партии от различни политически семейства, но преследваме една цел - успешно управление на България.

Партньорите:
Станишев - с НДСВ имаме обща цел
Доган - Обединявай и управлявай

Несъмнено тройната коалиция е труден брак, но безспорно ползата на България от коалицията е голяма и това трябва да ни амбицира за постигането на по-високи цели, добави Станишев.

Той подчерта, че хората не ги вълнува макроикономическата стабилност, а искат да видят конкретни резултати в ежедневието си.
Премиерът уточни, че е убеден, че коалицията има своя сериозен потенциал.

Станишев посочи необходимостта от актуализирането на управленска програма на коалицията, за да се види какво може да се направи повече за българските граждани.

Премиерът отправи едно предложение - след днешния форум на БСП и вероятно последващ конгрес - да седнат трите партии от коалицията и да проведат разговор какво е постигнато до тук.

Той допълни, че е убеден, че коалицията има много сериозен потенциал, особено след нейното достойно представяне в първите за страната избори за евродепутати.
Станишев уточни, че в тези избори за партиите от коалицията са гласували 55 % отизбирателите.

Той отбеляза, че социалнолибералното управление за двете години съвместно управление е реализрало политическа култура, каквато до момента не е имало.

В заключение Станишев благодари на НДСВ и най-вече на лидера й за конструктивизма в това управление и пожела от тук нататък успешно управление.

Същевременно, заяви премиерът социалнолибералното управление, реализирано чрез коалицията, показа нова политическа култура, нещо, което не беше характерно в нашата политическа действителност през последните години.

В заключение Станишев каза, че без диалог и взаимно уважение нищо не може да се постигне.

От своя страна лидерът на ДПС Ахмед Доган подчерта, че политическият център в лицето на либералния алианс продължава да бъде първа политическа сила, която има нужния ресурс.
Той уточни, че изповядва идеята, откакто се занимава сериозно с политика - Обединявай и управлявай.